Můžete zachránit životy Ukrajinců, řekl ukrajinský prezident v izraelském Knesetu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes ve videoprojevu k izraelskému parlamentu tázal, proč Izrael není ochoten dodat Ukrajině protiraketový systém a proč nezavedl proti Rusku tvrdé sankce. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid Zelenskému za projev poděkoval, odsoudil útok na Ukrajinu a řekl, že Izrael bude Ukrajincům nadále pomáhat, jak nejvíc bude moci. Někteří izraelští zákonodárci však Zelenského za srovnání ruské invaze s holokaustem kritizovali, napsal zpravodajský web The Times of Israel.

"Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší.... a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů," řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. "Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít," řekl Zelenskyj, který je židovského původu. V posledních týdnech ukrajinský prezident ve snaze posílit podporu ze zahraničí promluvil také k americkému Kongresu, Evropskému parlamentu či k německým a britským poslancům. Izraelský premiér Naftali Bennett v posledních týdnech opakovaně hovořil se Zelenským i ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve snaze konflikt ukončit, připomíná agentura Reuters.

Zelenskyj v dnešním projevu poznamenal, že ruská invaze na Ukrajinu 24. února přišla ve stejné datum, kdy byla v Německu v roce 1920 založena nacistická strana. Kreml podle ukrajinského prezidenta mluví o konečném řešení ukrajinské otázky jako nacisté hovořili o konečném řešení židovské otázky.

"Sto dva let po nacistech byl vydán rozkaz zahájit ruskou invazi na Ukrajinu, při níž již byly zabity tisíce lidí a miliony lidí přišly o domov," uvedl. "Toto je totální a neopodstatněná válka, která má zničit náš národ, naše města, naši kulturu, naše děti, " řekl. "Naši lidé nyní bloudí světem a hledají si místo, stejně jako jste jednou bloudili vy," uvedl s odkazem na ukrajinské a židovské uprchlíky. Rusko svou invazi na Ukrajinu označuje za "speciální vojenskou operaci" a popírá, že by cílilo na civilisty.

Zelenskyj také připomněl, že ruské bomby dopadly i u památníku v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili během dvou dnů skoro 34.000 Židů. "Jsem si jistý, že cítíte naši bolest, ale můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?," řekl.

"Ukrajinci se rozhodli před 80 lety. Zachraňovali jsme Židy, proto jsou mezi námi Spravedliví mezi národy... Lidé Izraele, také máte na výběr," dodal. Titul Spravedlivý mezi národy Izrael uděluje lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem.

V projevu Zelenskyj hovořil také o historických vazbách Ukrajiny a Izraele a o podpoře, kterou Ukrajina dostává ze zahraničí. Jmenovitě zmínil i Českou republiku.

Izraelský ministr zahraničí Lapid Zelenskému poděkoval a řekl, že se Izrael bude nadále snažit Ukrajincům pomáhat. "Znovu opakuji, že odsuzuji útok na Ukrajinu a děkuji prezidentu Zelenskému za to, že se s členy Knesetu a vlády podělil o své pocity a těžkou situaci ukrajinského lidu...Budeme i nadále pomáhat ukrajinskému lidu, jak jen můžeme, a nikdy se neotočíme zády k utrpení lidí, kteří znají hrůzy války," uvedl v prohlášení.

Někteří izraelští politici ale ukrajinského prezidenta za přirovnání ruského útoku na Ukrajinu k holokaustu zkritizovala, píše list The Times of Israel.

"Obdivuji ukrajinského prezidenta a podporuji ukrajinský lid srdcem i skutky, ale hroznou historii holokaustu nelze přepsat," uvedl izraelský ministr spojů Joaz Hendel a poznamenal, že části nacistické genocidy Židů byly "také vykonány na území Ukrajiny". "Tato válka je strašná, ale přirovnání k hrůzám holokaustu a konečnému řešení je nehorázné," poznamenal.

Poslanec a bývalý ministr Juval Steinic řekl, že Zelenského projev "hraničil s popíráním holokaustu". "Válka je vždy strašná věc... ale každé srovnání mezi běžnou válkou, jakkoli je obtížná, a zničením milionů Židů v plynových komorách v rámci konečného řešení je naprosté překroucení historie," uvedl.

Johnson Zelenskému slíbil navýšení vojenské i ekonomické pomoci

Britský premiér Boris Johnson dnes v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou, ekonomickou a diplomatickou pomoc Ukrajině. Předseda britské vlády o tom informoval na svém twitteru.

"Dnes odpoledne jsem mluvil s prezidentem Zelenským , abych mu vyložil, jak budu tento týden pracovat na prosazování zájmů Ukrajiny na setkáních NATO a skupiny G7. Spojené království bude nadále posilovat vojenskou, ekonomickou a diplomatickou podporu, aby pomohlo ukončit tento hrozný konflikt," uvedl Johnson na twitteru.

Kancelář britského premiéra sdělila, že Johnson ukrajinskému prezidentovi sdělil, že je nadále připraven spolu se zahraničními partnery koordinovat pomoc k posílení ukrajinské sebeobrany.

"Oba lídři zdůraznili pokračující význam sankcí při vyvíjení tlaku na (ruského prezidenta Vladimira) Putina a odsoudili ohavné útoky na nevinné civilisty po děsivém bombardování Mariupolu," stojí v prohlášení Downing Street.

Související

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Izrael Boris Johnson

Aktuálně se děje

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

včera

včera

včera

včera

včera

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

včera

Netanjahu dostal nůž na krk od krajní pravice. Kvůli plánu pro Gazu

Izraelské vládě premiéra Benjamina Netanjahua hrozí rozpad kvůli návrhu příměří, který v pátek představil americký prezident Joe Biden. Dva krajně pravicoví ministři v sobotu pohrozili odchodem z vlády, pokud Izrael pokročí ve vyjednávání dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy