KOMENTÁŘ | Kyjevská mise může Fialu katapultovat na Hrad a Babiše nasměřovat za mříže. Šéf ANO hraje o svobodu

Jeho odvaha nepřestává rezonovat. Aplaus neutichá. Statečná cesta premiéra Petra Fialy do Rusy rozstříleného Kyjeva, v němž riskoval svůj život, může výrazně promluvit do souboje o Hrad. Z profesora politologie, jehož osobní povzbuzovací mise za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ohromila i jeho dosavadní odpůrce, se stává horký favorit na prezidentský úřad, ačkoli o něm doposud nikdy nehovořil, ani o něm neuvažoval. Není ale žádnou sci-fi, že právě Fiala by mohl Andreji Babišovi uštědřit tvrdou porážku, která by mohla znamenat, že by někdejší ministerský předseda byl před orgány činnými v trestním řízením ohledně Čapího hnízda mnohem zranitelnější, zvláště když státní zástupce Jaroslav Šaroch celý případ dnes poslal k soudu. Babiš začíná hrát o svoji svobodu, neboť Fiala by jej svým triumfem mohl nasměřovat za mříže, šéf Hnutí Ano by si nemohl udělit milost. ODS či koalice Spolu najde kandidáta na premiéra snadněji než na prezidenta. Byl by velkou škodou ignorovat Fialovu klidnou sílu v bitvě o Hrad. Jednalo by se o hazard.

Na scéně se může objevit silný soupeř, jehož jméno v kontextu s prezidentskou volbou ještě před týdnem málokdo vyslovoval. A Andrej Babiš, který pomýšlí na post hlavy státu, by jeho nominaci neslyšel rád. Zvláště, když žalobce Jaroslav Šaroch poslal po letech vyšetřování kauzu Čapí hnízdo k soudu. Upřímně, do kyjevské mise, kdy Petr Fiala společně s ministerským předsedou Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou cestovali vlakem do ukrajinské metropole za Volodymyrem Zelenským, nedávalo logiku, aby se někdejší rektor Masarykovy univerzity v Brně zapojoval do prezidentské předvolební kampaně.

Nad premiérem nyní ční jen Masaryk s Havlem

Fiala se ale přes noc stal hvězdou, o níž píší nejen přední globální média, ale klaní se mu i světoví politici. Kyjevská mise jej může katapultovat na Hrad. Český premiér totiž rázem dostal zemi do centra pozornosti, na samém výsluní se stát uprostřed Evropy vyhříval naposledy za Václava Havla, který se těšil obrovskému respektu. Od jeho prezidentování prestiž Česka upadala, až vadla. Není divu, když nejvyšší ústavní představitel Miloš Zeman za Babišovy tolerance přibližoval národ i k ruskému diktátorskému režimu, proti němuž se právě Ukrajina brání.

Koalici Spolu v čele s ODS by už mělo dojít, že žádného silného protikandidáta vůči Andreji Babišovi z klobouku nevytáhnou. A současní nominanti tvoří především jen jakési křoví pro souboj o Hrad. Adrenalin do prezidentské kampaně může překvapivě napumpovat právě Petr Fiala. Muž, který si na rozdíl od Babiše nepotrpí na prázdné, populistické fráze. Místo nich raději koná, jak dokázal při kyjevské cestě, kterou zastínil i evropské velikány, jakými jsou německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří chtějí válku řešit od stolu, z tepla svých úřadů a myslí si, že velkým množstvím telefonátů přesvědčí Vladimira Putina, aby přestal vraždit. Fiala dal cestou alespoň na chvíli zapomenout, že Česká republika neplní závazek, který slíbila v NATO, dávat do roku 2024 na svou obranu dvě procenta HDP.

Podceňovaný profesor politologie, jemuž se mnozí vysmívali, že jakékoli charisma jej minulo, se náhle stává jedním z evropských lídrů, k němuž vzhlíží i renomovaní státníci. A bylo by škodou, aby se Fialova popularita krčila jen ve Strakově akademii. Měla by se přesunout na Hrad, kde by zemi ještě více zviditelnil a vůbec by nevadilo, že prezident nemá takové pravomoci jako premiér. Není pochyb, že šéf ODS jednou vstoupí do učebnic dějepisu, v nichž žáci mnoho statečnějších politiků nenajdou. Snad jen Tomáš Garrigue Masaryk s Václavem Havlem autoritativně ještě ční nad premiérem Fialou. Jinak moc chrabrých státníků ani bývalé Československo v klíčových historických momentech nemělo. Stačí si vzpomenout na Emila Háchu, který se v březnu 1939 zhroutil před Hitlerem, anebo na Edvarda Beneše, jenž se nechal seřvat Klementem Gottwaldem a rázem předal v únoru roku 1948 komunistům moc. Hrdinně se nezachovala ani tvář pražského jara Alexander Dubček, který po invazi v roce 1968 nenašel odvahu Sovětům vzdorovat a po únosu poslušně podepsal takzvaný Moskevský protokol, schvalující okupaci jako bratrskou pomoc.

Téměř dvacet let po Havlově odchodu z politické scény musela Česká republika čekat na politika, jemuž budou tleskat i ti, kteří s ním původně nesympatizovali. Jemuž budou aplaudovat i ve světě. A přitom příchod Petra Fialy po pádu Nečasova kabinetu, který následoval po zásahu na Úřadu vlády ČR, téměř nikdo nezaregistroval. Když na olomouckém sněmu, kde byl před osmi lety zvolen do čela strany, hřímal, jak ODS pozvedne a dostane ji zpět od formy, mnozí jeho rétoriku měli za obyčejnou frázi a smáli se. Jeho kritici poukazovali na absenci jakéhokoli charizmatu.

Fiala má ale v sobě neviditelnou sílu, nepanikaří, což je jeho hlavní triumf. Pokud je o něčem přesvědčený, jde tvrdě za svým cílem, i když je veřejnost přesvědčena o opaku. Dokáže ignorovat i varování bezpečnostních služeb, které cestu na Ukrajinu považovaly za hazard. Většina jej nebrala vážně ani loni, když před podzimními sněmovními volbami vyhlašoval, že koalice Spolu vyhraje a on se stane premiérem. Někdy připomínal zaseknutou gramofonovou desku, ale čas ukázal, že nemluvil jen tak do větru, vše měl jako politolog zanalyzované, dokonale přečtené. Stejně jako misi do Kyjeva za Volodymyrem Zelenským, k němuž se většina Západu otočila zády a konejší jej především frázemi či modlitbami za ukrajinský lid.

Rusové vraždí děti, předseda řeší zavřenou poštu

V kontextu s Fialovou rozvážností je více než varovná představa, že by se Andrej Babiš, byť svoji kandidaturu rovněž nevyhlásil, stal hlavou státu. Jeho aktivita poté, co jej dnes žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo posílá před soud, bezpochyby zesílí, aby si při případném triumfu udělil milost. Může získat i nové příznivce, kteří začnou Babiše vnímat jako mučedníka a do této role se bývalý ministerský předseda může rád pasovat. Oba politici se ale liší jako noc a den. Zatímco Fiala za normalizace vydával samizdat, navštěvoval podzemní univerzitu, na Babišovi lpí podezření, že byl agentem StB a navíc mu z kapsy vykukovala rudá knížka KSČ, která mnohým zajišťovala slibnou kariéru i moc. Právě proto musel bývalý ministerský předseda pokládat věnce a květiny k výročí 17. listopadu na Národní třídě pod rouškou noční tmy, aby mu lidé skandováním nepřipomínali jeho temnou minulost. Na Fialu lidé jistě nebudou házet vajíčka jako na jeho předchůdce, kterého kritici v Průhonicích na předvolebním mítinku zasypali vejci, a tak se Babiš musel schovat za asistence policie a těžkooděnců.

Není tak těžké si představit, jak by si Babiš počínal, kdyby tragická válka vypukla o rok dříve, kdy ve Strakově akademii zmateně řídil koronavirovou pandemii, pod jehož vedením zemřelo přes třicet tisíc občanů. Šéf Hnutí ANO by se pravděpodobně tak vehementně nevymezoval proti ruské vojenské agresi na Ukrajině. Prezident Zeman by nemusel pod jeho exekutivou otočit jako nyní a Babiš by musel brát ohledy na poslance KSČM a SPD, kteří nepřímo podporovali jeho vládu. Ti by nedovolili, aby se Vladimir Putin tak ostře hanil jako je tomu nyní. Babiš by prostě zřejmě asi opatrně našlapoval, a když by se menšinová koalice dopustila přešlapu, který by mezi veřejností rezonoval, rodák z Bratislavy by tvrdil, že za nic nemůže, že to oni a jeho reklamní guru Marek Prchal by vše doprovodil vzorně napsaným PR. Ani náhodou by do vlaku mířícího do Kyjeva s Poláky a Slovincem nenastoupil. Andrej Babiš nikdy za svého působení ostře nevystoupil proti Zemanově orientaci k diktátorským režimům jako je Čína či Ruská federace. Věděl, že jako trestně stíhaný premiér ohledně Čapího hnízda, musí hradnímu pánovi přikyvovat, aby si jej nerozhněval. Čeho je schopný, dokázal v roce 2017, kdy měl pravděpodobně svého syna  jako představitel země, která je součástí Evropské unie a NATO, nechat zavléci na anektovaný Krym, aby nemohl vypovídat v údajné kauze dotačního podvodu. Právě na Krym, s jehož okupací se Fiala nedovede smířit a neustále na ruský zločin z roku 2014 poukazuje. Oligarcha téměř mlčením přešel i čínský výhrůžný dopis tehdejšímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, aby neletěl na Tchaj-wan, který Peking neuznává a považuje ho za jednu ze svých provincií. Podivnou Kuberovu smrt ani nerozebíral.

Babiš, jenž se v roudnické kanceláři každé pondělí promění v mesiáše, aby podle svých slov konečně někdo pomáhal lidem, na něž osm let, kdy byl ve vrcholné politice, neměl asi čas, se ztrapňuje i nadále. V době, kdy Putinův režim nepřestává na Ukrajině vraždit nevinné, včetně malých dětí, upozorňuje se svým komparsem z Hnutí ANO, jak za drahý benzín může Fialova vláda, a to i ve dnech, kdy Natural o několik haléřů klesá. Vrcholem jeho neschopnosti byl uplynulý víkend, kdy po propuštění z IKEMu národu oznamoval, jak je Česká pošta nezodpovědná, když neoznámí odstávku a on šel v sobotu ráno na ni zbytečně. Úřad jej vyvedl z omylu a dokázal, jak v médiích a na sociálních platformách o uzavření řádně a včas informoval. Je ostudné, že předseda Babiš řeší zavřenou poštu a naprosto se nevyjádří k bezprecedentnímu ruskému bombardování divadla v Mariupolu, v jehož úkrytu se tísnily matky s dětmi a seniory. A toto by měl být český prezident? Nyní po oznámení státního zástupce Jaroslava Šarocha, který Babiše v kauze Čapí hnízdo posílá k soudu, je více než jasnější, že šéf Hnutí ANO bude na hlavu státu kandidovat, aby si případně mohl udělit milost.

Nikdy nepodceňuj komiky a profesory v politice

Naštěstí pukly ledy a na scénu vstoupil Petr Fiala. Ano, kohokoli adorovat či zbožťovat je nebezpečné, jak ukázala historie. Současný premiér se ale při návštěvě Ukrajiny zachoval více jako člověk, než jako politik. Absolutně nekalkuloval, jestli mu mise do Kyjeva přinese nějaké body. Jako občan Petr Fiala cítil, že je nutné lidsky povzbudit zoufalého Volodymyra Zelenského, který marně žádá velmoci o větší podporu. Je skvělé, že Fiala zůstává empatickým, a to i v době, kdy se některým premiérům po zvolení z moci zamotala hlava.

Právě kyjevské putování odhalilo i jednu nevídanou věc: Petr Fiala oplývá charismatem a nikoli malým. Hřímat fráze, umí každý, ale vydat se do válkou zmítané země, vyžaduje odhodlání a kus hrdinství, kus chlapáctví. Navíc se s jeho jménem pojí dvě výrazné události, které ovlivnily svět. Do Kyjeva se vydal 15. března, tedy v den kdy v Čechách, na Moravě a Slezsku započala v roce 1939 německá okupace, a tehdejší politici mlčeli, zatímco při 83letém tragickém výročí vyhlášení protektorátu současný premiér konal. Nebyl zticha jako jeho političtí předchůdci. Reminiscence je nabíledni. A pak je tu ještě jedna kuriozita, Fiala vstoupil do ODS téměř před devíti lety, a to 7. listopadu, tedy v den, kdy v Rusku vypukla bolševická revoluce VŘSR. Česká republika neměla doposud premiéra, který by se tak ostře proti komunismu vymezoval a upozorňoval na jeho hrozbu.

Není ale žádnou sci-fi, že právě Fiala by mohl Andreji Babišovi uštědřit tvrdou porážku, která by mohla znamenat, že by někdejší ministerský předseda byl před orgány činnými v trestním řízením ohledně Čapího hnízda mnohem zranitelnější,  zvláště když státní zástupce Jaroslav Šaroch celý případ dnes poslal k soudu. Babiš začíná hrát o svoji svobodu, neboť Fiala by jej svým případným triumfem mohl nasměřovat za mříže, šéf Hnutí Ano by si po prohře tak nemohl udělit milost. ODS či koalice Spolu najde kandidáta na premiéra snadněji než na prezidenta. Bylo by velkou škodou ignorovat Fialovu klidnou sílu v bitvě o Hrad. Jednalo by se o hazard.

Válka na Ukrajině zrodila novou politologickou poučku, jak vtipně poukázal reportér Seznamu Václav Dolejší. Nikdy nepodceňuj komiky (Volodymyr Zelenskyj) a profesory v politice (Petr Fiala). Jedno je jisté už nyní, jediný, kdo může Andreje Babiše porazit v bitvě o prezidentský úřad a případně ho dostat za mříže, je Petr Fiala, který by svému letitému soupeři milost s největší pravděpodobností neudělil. Kyjevská mise tak může zcela zničit Babiše, a to nejen jako politika, ale i jako člověka.

Související

Volební štáb hnutí ANO Komentář

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  
Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Více souvisejících

komentář Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 4 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 22 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy