Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Žalobce řekl, co rozhodlo v kauze Čapí hnízdo: Babiše potopil syn, objevily se i nové důkazy

Autor: ČTK - 
21. března 2022
15:05

Jedna z nových svědeckých výpovědí změnila náhled na posouzení případu Čapí hnízdo. Výpovědi změnili také další svědci. O důvodech, proč státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil názor a rozhodl se v kauze obžalovat bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou), informoval v tiskové zprávě mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Šaroch původně v roce 2019 stíhání Babiše a dalších lidí zastavil. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci stejného roku po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové.

„Pokud si dovolím věc do značné míry zjednodušit, lze konstatovat, že nové důkazy narušily původní, výchozí právní úvahy, na jejichž základě bylo původní rozhodnutí vydáno,“ uvedl ve vyjádření zveřejněném na webu žalobců Cimbala.

Cimbala připomněl, že některé nově provedené důkazy jsou známé, protože dotčené osoby, mimo jiné svědci, se k nim vyjadřovaly veřejně. V případu loni v září nově vypovídal například Babišův syn Andrej Babiš mladší, který byl původně i obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

„Z mediálních informací je známo, že se ve věci přihlásili se svědeckou výpovědí nejméně dva svědci. V jednom z případů pak došlo k podání výpovědi, která změnila náhled na posouzení věci,“ uvedl Cimbala. Výpovědi ale podle něj změnili i další svědci.

Na základě mezinárodní právní pomoci také byla podle Cimbaly objasněna otázka výkladu společného trhu. V usnesení o zastavení stíhání Babiše, které žalobci v roce 2019 zveřejnili, Šaroch mimo jiné uvedl, že propojení Čapího hnízda s Agrofertem nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu.

Šaroch dnes na Babiše a Nagyovou (dříve Mayerovou) podal obžalobu v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Kauzu policie řeší od roku 2015, Babiš a další lidé byli obviněni v říjnu 2017.

Podle Babiše se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal. Babiš to dnes sdělil ČTK.

Video  Andrej Babiš mladší konfrontoval svého otce.  - Blesk
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 2. prosince 2022 19:50 )

Domnivam se, ze to takhl nejde hodnotit.Kdyz ten syn je nejak dusevne nemocny, nase statni organy ho do toho snad z lidskeho hledicka nemeli tahat.
Jinak to zrknnuti se emigranti bylo motivovano asi tak....aby rodina netrpela...Jestli Vam neni pores 60, tak to je zbytecne Vam neco sdelovat...

sorgedoktor ( 2. prosince 2022 18:58 )

S tim synem jew to oprtavdu ubohost

AHel ( 2. prosince 2022 17:20 )

Pane Babiši, držím Vám palce, ať jste prezident, kouzu 8 let starou je trapné teď otvírat a hledat nové svědky, člověk si přesně nepamatuje věci po roce, natož po letech. Kritizují Vás a odsuzují, lidi, kteří ani pro svého psa nepostavili psí boudu. ČH je krásné místo, tak se rádi vracíme a tímto Vám děkujeme, že jste tak ruinu dal do krásného pořádku. Držte se. Nenechte si nikým a ničím zkazit náladu.

Menhira ( 20. června 2022 09:57 )

Jste nechutný. Podívejte se do zrcadla a na svou rodinu a přestaňte hodnotit někoho, koho vůbec osobně neznáte. A vtipy o blondýnách, jsou fakt už otřepané a směšné. Málokterá žena totiž je bondýnka přirozená, roli v tom hraje kysličník. Tak jak to budete nyní hodnotit?

Menhira ( 20. června 2022 09:46 )

Celá záležitost s ČH je už naprosto trapná. Na Babiše totiž nemají vůbec nic než "Čapí hnízdo" a tak se to holt musí vytáhnout vždy před volbami, oprášit a pokračovat ve štvanici. (Také to odvádí pozornost od zlodějin husu fialového,že?) Datace pro ČH byla přidělena, někdo i přece musel schválit (Kalousek min. financí a Bendl z ODS). Takže nikdo nic neukradl ani nezdefraudoval. A pokud to bylo špatně rozhodnuto, a nebyl na dotaci nárok, tak mají být voláni k odpovědnosti úředníci a ti, co to schválili a dotaci přidělili. Babiš to rozhodně není. A pokud to celé divadlo stojí na jeho vyšinutém nemocném synovi, kterého zneužili gauneři z pětikolky, tak je to fakt hodně ubohé!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa