Zelenského projev: Rusko nás utopilo v slzách a krvi. Ale vyhrajeme a budou nové příběhy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří, že Ukrajina dosáhla bodu zlomu a směřuje k vítězství.

Vývoj bojů na Ukrajině (21.3.)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích emotivní video, ve kterém ukazuje hrůzy války. I přesto věří, že Ukrajinci nad Rusy vyhrají. „A budou nové domy. Budou nová města. Budou nové sny. Budou nové příběhy. A ti, které jsme ztratili, budou žít ve vzpomínkách. A budeme znovu zpívat,“ má jasno ukrajinská hlava státu.

Zelenskyj tentokrát místo projevu zveřejnil velmi emotivní video líčící pohled na válku ze strany Ukrajiny. Na rozporu mezi slovy „byl“ a „bude“ ukazuje utrpení obyčejných lidí.

„Byl. Jednoduché slovo, které se používá v každodenním životě. Ale pro nás tak jednoduché není. Protože obyčejní Ukrajinci teď nemohou vyslovit ,byl‘ bez toho, aniž by propukli v pláč. Tohle byl můj domov. Tohle byl můj kamarád. Tohle byl můj pes. Tohle byl můj vůz. Tohle byla moje práce. A tohle byl můj otec. A tohle byla moje dcera,“ vyjmenovává ukrajinský prezident.

We will win. There will be new cities. There will be new dreams. There will be a new story. There will be, there’s no doubt. And those we've lost will be remembered. And we will sing again, and we will celebrate anew. 🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Sunday, March 20, 2022

Ve videu jsou pak vidět rozbombardovaná města, opuštěná zvířata, ale především nešťastní a umírající lidé. „Miliony a miliony ran, které způsobili Rusové, krvácí tímto slovem. Rusko utopilo Ukrajinu v slzách, krvi a dětských tělech. Ale je tu jedna věc, kterou Rusové nechápou. ,Byl‘ popisuje jejich život. A my, Ukrajinci, už víme, co přijde dál,“ má jasno Zelenskyj.

„Vyhrajeme. A budou nové domy. Budou nová města. Budou nové sny. Budou nové příběhy. Budou, o tom není pochyb. A ti, které jsme ztratili, budou žít ve vzpomínkách. A budeme znovu zpívat. Budeme opět slavit. Ano, Ukrajina byla krásná. Ale teď bude skvělá,“ dodal Zelenskyj.

Pilota sestřelíme

Ukrajinská hlava státu také ve svém posledním velkém projevu podotkla, že nepřátelská vojska se marně snaží najít „imaginární nacisty, před kterými mají údajně chránit ukrajinský lid“. „Stejně tak marně hledají Ukrajince, kteří by jim vyšli vstříc s květinami. A hlavně: ruská armáda nemůže najít cestu domů. Proto jim naši vojáci pomáhají na boží soud. Tam je čeká trest: Navždy budou bombardováni, bez jídla, vody a tepla. Za všechno, co našim lidem, obyčejným Ukrajincům, udělali,“ zdůraznil Zelenskyj ve svém videoprojevu.

Připomněl ruské útoky na města Ochtyrka, Charkov, Černigov, Volnovacha či Mariupol, kde Rusové zaútočili na uměleckou školu, ve které se skrývali lidé. „Schovávalo se tam před bombardováním zhruba 400 civilistů, většinou ženy, děti a staří lidé. Nevíme, kolik jich je v tuto chvíli naživu,“ řekl Zelenskyj.

Rusům za to slíbil odplatu. „Víme, že pilota, který bombu shodil, určitě sestřelíme. Stejně, jako jsme to udělali u téměř sta dalších podobných masových vrahů,“ dodal ukrajinský prezident.

Tagy:
válka video invaze sociální sítě prezident Ukrajina bombardování Volodymyr Zelenskyj Rusko Charkov Mariupol Rusové Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj budování Ozbrojené síly Ruské federace ostřelování