Internet loni v Česku používalo 83 procent lidí, podíl dlouhodobě roste

Internet loni v Česku používalo 83 procent lidí starších 16 let, před pandemií koronaviru to bylo 81 procent. Podíl dlouhodobě roste, v roce 2001 to bylo 15 procent, v roce 2011 necelé dvě třetiny. Více lidí než dřív si loni také prohlíželo internet v mobilu, používalo sociální sítě a elektronicky komunikovalo s úřady. Lidé ve srovnání s předcovidovou dobou více telefonovali a nakupovali on-line.

Vyplývá to z informací, které dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Internetové stránky loni z mobilu navštěvovalo 72 procent lidí nad 16 let v Česku, o rok dřív to bylo 67 procent a před deseti lety jen necelá desetina. Používání sociálních sítí vzrostlo mezi roky 2019 a loňskem z 54 na 56 procent, o deset let dřív na sociální sítě chodila čtvrtina lidí starších 16 let.

Podle ČSÚ roste také obliba elektronické komunikace s veřejnou správou. "V roce 2021 využila internet pro komunikaci s úřady necelá polovina Čechů. Dvaačtyřicet procent osob vyhledávalo informace na jejich webových stránkách a 23 procent osob vyplňovalo a odesílalo přes web elektronické formuláře. Odesílání formulářů přes webové stránky přitom meziročně vzrostlo o polovinu," uvedla Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Ve srovnání let 2019 a 2020 se po dlouhé době stagnace skokově zvýšil počet provolaných minut z mobilních telefonů z 23,5 miliardy na 27,1 miliardy, uvedl ČSÚ. Podle statistiků jsou za nárůstem patrně opatření spojená s pandemií covidu-19. "I přes výrazný meziroční nárůst provolaných minut z mobilní sítě v přepočtu na jednoho obyvatele nedosahujeme ani průměru EU, který v roce 2020 činil 2700 minut. V Česku byla hodnota tohoto ukazatele 2400 minut," upozornil ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ Martin Mana.

Na internetu loni v Česku nakupovalo 57 procent lidí nad 16 let, před pandemií to v roce 2019 bylo 39 procent. "Po výrazném nárůstu počtu osob nakupujících na internetu mezi lety 2019 a 2020 se tempo růstu zpomalilo," uvedl ČSÚ. Mezi nejčastěji nakupované zboží podle něj patří oblečení a obuv, elektronika, potraviny či drogerie. "K výraznému meziročnímu nárůstu došlo v případě on-line objednávání jídla z restaurací. V roce 2021 si jídlo z restaurace objednala přes internet pětina osob starších 16 let, v roce 2020 šlo přitom o 13 procent osob," poukázali statistici.

Z podniků s deseti a více zaměstnanci má dlouhodobě v Česku připojení k internetu většina. Rychlost jejich připojení se v průběhu let zvyšuje, ČR ale v tomto ohledu podle ČSÚ stále hodně zaostává za ostatními státy EU. "Například v Dánsku je rychlostí vyšší než 100 megabitů za sekundu připojeno již 80 procent podniků a pětina jich je připojena dokonce rychlostí vyšší než 1 Gbit/s. V podnicích v Česku nejsou tyto podíly ani poloviční," podotkla Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. S kybernetickými útoky se v průběhu roku 2020 setkalo 14 procent podniků s deseti a více zaměstnanci, z velkých podniků to bylo 29 procent.

Související

Více souvisejících

internet čsú

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy