Pojďte s námi pomoct ukrajinské armádě. CzechCrunch draží speciální grafiku s motivem sokola

Vyvolávací cena je 2 500 korun, příhozy po tisícovce. Šanci máte až do dnešních 18 hodin.

Luboš KrečLuboš Kreč

hp-2Event

Foto: Lavin Nguyen/CzechCrunch

Michal Škapa s grafikou pro Ukrajinu, která se bude dražit

0Zobrazit komentáře

Češi, podobně jako Slováci nebo Poláci, projevili v souvislosti s válkou na Ukrajině mimořádnou solidaritu. Prostřednictvím neziskových organizací poslali na pomoc přes 1,5 miliardy korun. Konflikt ale nekončí, Rusové naopak stupňují svou agresivitu. Kyjev proto potřebuje hlavně vojenské vybavení. A CzechCrunch nabízí cestu, jak ukrajinskou armádu podpořit a zároveň si pořídit cenný umělecký kousek – na našem profilu na LinkedInu běží do čtvrtečního večera dražba unikátní grafiky od uznávaného streetartisty Michala Škapy.

Vyvolávací cena obrazu, který Škapa vytiskl ve svém ateliéru s pomocí sítotisku, je 2 500 korun, přihazuje se prostřednictvím vkládání komentářů k příspěvku, minimální výše příhozu je tisíc korun. Grafika vznikla ve spolupráci se Sokolem, pro který Škapa ještě před invazí připravil sadu 160 výročních obrazů u příležitosti 160. narozenin organizace.

Prodávaly se za 2 500 korun za kus a částka, kterou z nich Sokol utržil, měla původně putovat na renovace sokoloven po celé republice. Jenže do toho 24. února přišla ruská invaze na Ukrajinu. „Rozhodli jsme se v podstatě hned, že 250 tisíc korun ze zisku z prodeje grafik pošleme na pomoc Ukrajině,“ říká ředitel České obce sokolské Marek Tesař. Sokol peníze posílá Člověku v tísni.

To byl impuls i k nápadu vytvořit se Škapou speciální edici grafiky přímo s ukrajinskými motivy a sloganem Stay strong čili Zůstaňte silní. Vizuálně vychází z původního díla. „Na tomto obrazu je sokol v letu, chtěl jsem symbolizovat, že je nositelem změny. Že přilétá s pomocí,“ říká Škapa k ukrajinské sérii, jejíž list s tiskovým číslem 1 je předmětem dražby CzechCrunche.

Výtěžek aukce půjde na pomoc ukrajinské armádě prostřednictvím sbírky, již organizuje zdejší velvyslanectví Ukrajiny. Rozhodli jsme se pro tuto formy podpory, protože armáda je v obraně před Ruskem klíčová a stále hlásí nedostatek zbraní.

Protože opakování je matka moudrosti, na závěr ještě jednou – kdo chce podpořit ukrajinskou armádu, navštivte náš profil na LinkedInu, do dnešních 18 hodin můžete přihazovat na unikátní sokolskou grafiku Stay strong od Michala Škapy.

Na vítěze dražby čeká nejen unikátní grafika a dobrý pocit z pomoci, ale také speciální prohlídka nových kanceláří CzechCrunche v Karlíně, kde na něj spolu se členy redakce a zástupci Sokola bude čekat i malé překvapení. Tomu se přece nedá odolat.

Sláva Ukrajině!

Diskuze (0)

Novinka

Anonym