Biden už je v Polsku, jeho hostitel Duda se opozdil

Americký prezident Joe Biden dnes přiletěl do Polska, přistál na letišti Řešov (Rzeszów) nedaleko hranic s Ukrajinou. Do Polska se v rámci své evropské cesty přesunul z Bruselu. O příletu informovala agentura AFP. Letadlo s polským prezidentem Andrzejem Dudou na palubě se dnes krátce po startu z Varšavy vrátilo. Duda proto za Bidenem na východ země přiletěl náhradním strojem, píše agentura Reuters.

Na začátek návštěvy se Biden setkal s americkými vojáky, kterých jsou v Polsku tisíce v rámci sil Severoatlantické aliance. Základnu přitom mají právě v Řešově, kde Biden přistál. Polsko je jednou ze zemí, které nejhlasitěji volají po tom, aby NATO zvážilo důraznější kroky pro zastavení krvavé ruské invaze na Ukrajinu.

Biden si osobně potřásl s rukou s desítkami amerických vojáků, jak je vidět na videu z Řešova. Prošel několik částí základny, byl mezi muži, kteří se právě nechávali ostříhat. Na těchto záběrech měli ještě prezident i vojáci ústa a nos zakrytá rouškou, později již nikoliv. V jídelně si prezident sedl mezi vojáky a jedl s nimi z krabice pizzu se salámem. Vojáci si s ním pořizovali fotografie na mobilní telefony.

S vojáky se podělil o anekdotu, jak navštívil svého zesnulého syna Beaua Bidena, když byl nasazen v Bagdádu a vystupoval pod dívčím jménem své matky, aby na sebe neupozorňoval. Prezident si dokonce z jednoho vojáka služby utahoval kvůli jeho standardně krátkému sestřihu, uvedla agentura AP.

"Jste nejlepší bojová síla na světě, a to není hyperbola," pochválil Biden jednotku, než se posadil na skládací židli mezi ostatní. V Polsku slouží vojáci z 82. výsadkové divize, specializované jednotky schopné nasazení kdekoliv po světě do několika hodin.

Podle expremiéra Mirka Topolánka se ze strany Bidena nabízelo i další gesto podpory Ukrajině. "Asi to nejde a já jsem trapně patetický - ale kdyby, byť jen krokem, překročil polsko-ukrajinskou hranici. Bylo by to gesto podobné Kennedyho 'Ich bin ein Berliner'," napsal na twitteru. 

Po technických problémech prezidentského letadla do Řešova odpoledne dorazil i Duda. Biden poupravil svůj plán návštěvy, aby se státníci mohli setkat, píše stanice BBC.

Biden se setká také se zástupci humanitárních organizací a ukrajinskými uprchlíky. Těch přišlo od začátku války do Polska přes dva miliony.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Joe Biden Andrzej Duda Polsko

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy