Hokejisté Liberce porazili Spartu 4:2, odvrátili vyřazení z play off

foto Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha, 26. března 2022 v Liberci.Zleva Michal Moravčík ze Sparty a Michal Ivan z Liberce.

Praha - Hokejisté Liberce porazili ve čtvrtém čtvrtfinále play off extraligy Spartu 4:2 a odvrátili hrozbu konce sezony. Bílí Tygři snížili stav série hrané na čtyři vítězství na 1:3, gólem a asistencí se na tom podílel útočník Jakub Klepiš. Výborný výkon podal brankář Petr Kváča, který si připsal 30 úspěšných zákroků. Čtvrtfinále pokračuje v pondělí v Praze.

"Nechtěli jsme samozřejmě mít dnes konec sezony. Možná proto je ta euforie a radost na naší straně trochu větší, nicméně je to stále jen jeden krůček. Sérii jsme vrátili do Prahy a já jsem obrovsky rád. Popravdě mi spadl kámen ze srdce, že jsme vyhráli a můžeme pokračovat dále," řekl Kváča po zápase.

Severočeši začali aktivněji, výraznější šanci si ale vytvořit nedokázali. Za Spartu se v 8. minutě připomněl Buchtele, jenž v sestavě nahradil Šmerhu. Oba týmy se snažily hrát hlavně zodpovědně do obrany. Větší příležitost si vypracoval až v 19. minutě hostující Horák, Kváča byl ale připraven. Domácí odpověděli přečíslením dva na jednoho, střelu Dlouhého však Machovský zlikvidoval.

Do druhé třetiny vstoupili lépe Pražané, do vedení se ale dostal Liberec. Ve 24. minutě otevřel po libereckém tlaku skóre na brankovišti důrazný Klepiš a postaral se o první gól svého týmu při hře pět na pět v sérii. "Šlápli jsme do toho od začátku a byly tam i pasáže, kdy nás soupeř přehrával. Štěstí k tomu patří, můj gól byl taky trošku náhodný. Plácl jsem do toho a brankáři puk propadl pod rukou," řekl Jakub Klepiš.

Sparta rychle odpověděla, Kváču překonal po Sobotkově přihrávce obránce Polášek.

Bílí Tygři se ještě ve druhé části dostali do vedení, když si v přesilovce vstřelil vlastní gól Stoljarov. Ve 38. minutě mohl vyrovnat Buchtele, pozorný Kváča si ale s jeho šancí poradil. Hosté se i nadále tlačili za vyrovnáním, Chlapík trefil tyč, ale Severočeši pozorně bránili a v polovině závěrečné dvacetiminutovky je po Klepišově přihrávce přiblížil výhře Rosandič. Vzápětí mohlo být rozhodnuto, Šír ale čtvrtý gól nepřidal.

V 54. minutě mohl snížit Řepík, Kváča ale předvedl skvělý zákrok a lapačkou střelu kapitána Sparty zastavil. O pár vteřin později podruhé kapituloval, když jej z dorážky překonal Pavelka. I díky dalšímu výbornému zákroku Kváči proti Chlapíkově střele se hostům vyrovnat nepodařilo, naopak při power play inkasovali ještě jednou.

V samém závěru zvedl emoce i zákrok Stoljarova na domácího Šmída, za který dostal trest na pět minut a do konce utkání. "No name hráči nám tady zraňují top hráče českého hokeje. Přijde mi, že Sparta malinko znervózněla, pokud se musí uchylovat k tomuhle. Takhle trefit Láďu Šmída, ikonu českého hokeje, ale je jedno, koho takhle trefí, takhle ho vypnout...," zlobil se po utkání kouč domácích Patrik Augusta.

Jeho protějšek Josef Jandač se po duelu kriticky vyjádřil na adresu rozhodčích a napodobil Augustu po pátečním zápasu. "Myslím si, že utkání ovlivnily některé momenty, které v českém hokeji bohužel pořád jsou. Jestli se bavíme o tom, že někdo kňourá do novin a poté se vytvoří mediální tlak, tak dnes to přesně zapůsobilo. Pokud se metr nesjednotí a nebude se to posuzovat stejně, tak z toho bude furt guláš," uvedl kouč Sparty.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Klepiš (Melancon, Filippi), 33. Klapka, 51. Rosandič (Klepiš, Filippi), 60. Gríger (Rychlovský) - 27. Polášek (Sobotka), 55. T. Pavelka (Chlapík). Rozhodčí: Lacina, Šír - Lederer, Lučan. Vyloučení: 3:4, navíc Stoljarov (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6135. Stav série: 1:3.

Sestavy:

Liberec: Kváča - M. Ivan, Šmíd, Štibingr, Rosandič, Melancon, Kolmann - Klapka, P. Jelínek, J. Vlach - Klepiš, Filippi, Faško-Rudáš - Zachar, Gríger, A. Dlouhý - A. Najman, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Sparta: Machovský - Němeček, Matuškin, T. Pavelka, Polášek, Tomáš Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, M. Forman - Tomášek, D. Vitouch, Chlapík - Buchtele, R. Horák, E. Thorell - Dvořáček, Stoljarov, J. Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď