Menu
Sníte o kariéře realitního makléře? Víme, co všechno musíte splnit i co vás čeká

Sníte o kariéře realitního makléře? Víme, co všechno musíte splnit i co vás čeká

2 minuty čtení

Kariéra realitního makléře je lákavá z mnoha důvodů. Velké množství lidí v ní vidí finanční nezávislost a svobodu. Extroverti ocení i samotnou podstatu práce, která ve velkém spočívá v komunikaci s lidmi. Práce realitního makléře má však i druhou stránku.

Pojďme se podívat na to, co všechno ke startu kariéry v realitách potřebujete i na to, co vás čeká v prvním roce.

Legislativní podmínky pro realitní makléře

Ještě před pár lety šlo do podnikání v oblasti realit vstoupit bez speciálních požadavků. Potřebovali byste tak pouze dostatečnou finanční rezervu a nic dalšího. Od roku 2019 se však podmínky pro makléře změnily.

Pro získání živnostenského listu budete muset získat koncesi. K tomu budete muset splnit alespoň jednu z následujících podmínek:

  • Tříletou praxi v realitách společně se zkouškou odborné způsobilosti,
  • magisterský titul v ekonomickém, stavebním, právním či jiném podobném oboru,
  • bakalářský titul společně s praxí v oboru a absolvováním mezinárodně uznávaného kurzu dle § 60a zákona č. 111/1998 Sb. se zaměřením na nemovitosti organizovaného na státem akreditovaném ústavu.

Podrobnosti se můžete dozvědět v Zákonu o realitním zprostředkování.

To jsou veškeré požadavky, které musíte splnit co se týká „papírování.“ Realitní makléř toho však potřebuje pro úspěšnou kariéru splňovat mnohem více.  

Proč většina realitních makléřů na trhu neuspěje?

Stát se realitním makléřem není samo o sobě zase tak složité. Co je však náročnější je dosáhnout v této kariéře úspěchu. Věděli jste, že téměř 90 % začínajících makléřů skončí už během prvního roku?

Největší překážkou úspěchu je podcenění finanční rezervy. Na začátku kariéry je nutné počítat s tím, že budete více investovat než vydělávat.

Kromě pokrytí životních nákladů si budete muset pronajmout kancelář a nechat si sepsat smlouvy od právníků. Část úspor padne na marketing vás samotných i nemovitostí.

Nesmíte zapomínat ani na průběžné vzdělávání se a spousty a spousty dalších maličkostí, které se mohou nasčítat do ohromných částek. A to mluvíme o prvních měsících, ve kterých se úspěšný prodej podaří jen málokomu.

Jak tuto situaci řešit?

Cest je několik. Pokud máte úspor dostatek, můžete to zkusit skutečně sami za sebe a možná se úspěchu dočkáte. Pravděpodobnost je spíš nižší.

Úspěšní realitní makléři zpravidla začínají jako partneři ověřené realitní kanceláře, která je v začátcích podpoří.

Co obnáší spolupráce s RK?

V realitní kanceláři kromě veškerého potřebného zázemí získáte také bohaté know-how. Kvalitní RK poznáte mimo jiné i podle toho, že do vzdělávání svých partnerů pravidelně investuje.  

Na druhou stranu si RK bere provize z úspěšně uzavřených smluv, což je však cena, která se realitním makléřům bohatě vyplatí.

Poslední aktualizace: 31. 03. 2022