Ukrajinci postupují u Kyjeva a uvolňují i sevření Charkova, píše britské ministerstvo obrany

Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou u hlavního města Kyjeva a na východě se jim podařilo částečně uvolnit sevření Charkova. Ve svém pravidelném hlášení o tom v sobotu informovalo britské ministerstvo obrany. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Moskva opustila své původní plány na obsazení klíčových ukrajinských měst a chystá se na novou fázi války.

Sledujeme online Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci v bojovém vozidle pěchoty na frontové linii poblíž Zajceve v Doněcké oblasti

Ukrajinci postupují za stahující se ruskou armádou u Kyjeva, uvolňují i sevření Charkova | Zdroj: Reuters

Podle britského hodnocení dění na bojišti se ukrajinská armáda snaží postupovat z již dříve osvobozené Irpině do kyjevských předměstí Buča a Hostomel. Ze strategicky významného hostomelského letiště, které bylo dějištěm prudkých bojů od prvních dnů války, se podle Londýna ruské jednotky stáhly.

Ukrajinská armáda po intenzivních bojích ovládla klíčovou silnici vedoucí na východ od Charkova. V okolí druhého největšího ukrajinského města osvobodila také několik obcí. Již dříve tento týden se pod ukrajinskou kontrolu vrátilo město Trosťanec, který leží na důležité železniční a silniční spojnici mezi Charkovem a Sumami.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) soudí, že Kreml po neúspěchu počáteční fáze svého tažení na Ukrajině musel přehodnotit své plány a zanechat neúspěšných snah na obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst. Domnívá se, že Moskva nyní zahajuje novou etapu své vojenské kampaně s novými cíli.

Mluvčí Pentagonu John Kirby dříve tento týden uvedl, že Rusko se zjevně začíná soustředit na ovládnutí Donbasu na východě Ukrajiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme