Evropská unie může sankce proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu výrazně přitvrdit

Evropská unie může sankce proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu výrazně přitvrdit. Na dnešní tiskové konferenci to řekl německý vicekancléř a zároveň ministr hospodářství Robert Habeck. Možné embargo na dovoz energetických surovin z Ruska ale nepodpořil kvůli vysoké energetické závislosti Německa na Rusku. Dodal, že Německo chce být na Rusku co nejdříve nezávislé.

Uplynulé týdny od počátku invaze podle Habecka ukázaly, jak daleko může Evropská unie v odvetných opatřeních zajít. "Osobně jsem přesvědčen, že může zajít mnohem dále," řekl Habeck, který tento týden očekává od unie nový balík sankcí. Doplnil, že již přijatá opatření se ukázala jako účinná.

Německo nicméně odmítá embargo. "Mnohokrát jsem řekl, že tvrdě pracujeme na snížení naší energetické závislosti na Rusku," řekl Habeck. Uvedl, že Německo je na tom jinak než jiné evropské země, neboť příliš spoléhalo na zásobování fosilními energetickými surovinami z Ruska.

"Nejdříve se chceme zbavit závislosti na ruských fosilních palivech, pak i na fosilních palivech obecně," řekl Habeck.

"Každý den pracujeme na tom, abychom připravili podmínky k embargu a postupovali k němu. To je podle vlády a také podle mě ta nejlepší cesta, která (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi každý den škodí," uvedl Habeck o postupném snižování závislosti. O takovém postupu v neděli v televizi ARD hovořil spolupředseda sociální demokracie (SPD) Lars Klingbeil. "Každý den o kousek utahujeme kohoutek s plynem," řekl Klingbeil. Dodal, že v případě okamžitého embarga by Německo muselo čelit následkům, které by podle něj měly dopad nejen na německý průmysl, ale také jednotu německé společnosti.

Habeck v březnu oznámil, že Německo se do podzimu může zbavit závislosti na ruském uhlí a do konce roku možná na ruské ropě, do poloviny roku 2024 pak může být země nezávislá i na ruském plynu. V případě plynu dnes uvedl, že Německo v posledních týdnech snížilo dovoz plynu z Ruska z 55 na 40 procent. Dodal ale, že plyn je klíčovým zdrojem pro německý průmysl a vytápění, protože jen z 15 procent se používá k výrobě elektrické energie.

Jak se bude vyvíjet ekonomika Ruska? Ekonomové se neshodnou

Ačkoliv je Rusko silně zasaženo sankcemi, bankrot mu podle Martina Pohla, makroekonomického analytika Generali Investments, nehrozí. "Rusku rozhodně státní bankrot nehrozí. Vládní dluh nedosahuje ani 20 % HDP a Rusko vlastní obrovská aktiva v zahraničí. Může nastat situace, kdy Ruská vláda nebude moci nebo spíše nebude chtít zaplatit. To se týká zejména investorů z tzv. nepřátelských zemí, kam patříme i my," uvedl ve stanovisku zaslaném redakci.

"Situace je značně nepřehledná a investoři netuší, zda a jakým způsobem proběhne příští splátka. Například držitelé rublových státních dluhopisů se dodneška nedostali ke kuponům, které měli obdržet před dvěma týdny. Peníze vyplacené ministerstvem financí byly totiž zmrazené a jejich převod je zablokovaný současnou regulací na pohyb kapitálu," dodal.

Ruská centrální banka podle něj dlouhodobě patří mezi nejlépe fungující instituce v Rusku a krizi zvládá. "Na kolaps rublu zareagovala přerušením obchodování s ruskou měnu, akciemi a dluhopisy. Doplnila to prudkým zvýšením základní úrokové sazby na 20 % a omezeními na pohyb kapitálu. Obyčejní Rusové se tak oficiální cestou nedostanou k více než 10 tisícům amerických dolarů, vývozci mají povinnosti konvertovat 80 % svých příjmů do rublů a zahraniční investoři nemají přístup k výnosům z ruských akcií a dluhopisů," doplnil ekonom.

Tomáš Sedláček, ekonom ČSOB, ale ve vysílání České televize uvedl, že sankce mohou vést ke "krachu země seshora". Signálem, že to opravdu může fungovat, je právě navýšení základní úrokové sazby z 9,5 % na 20 procent poté, co rubl klesl o 30 % právě kvůli dopadům západních sankcích.

"Kolaps hodnoty rublu určitě nahlodá dřív nebo později kupní sílu této měny a mohl by zničit úspory obyčejných Rusů. Některé odhady ekonomů počítají s tím, že tvrdé ekonomické sankce by mohly jenom letos způsobit snížení hrubého domácího produktu Ruska o 4 až 5 %, inflaci dostat někam nad 10 % a možná výš a donutit centrální banku zvýšit úrokové sazby ještě nad oněch dvacet procent. Pravdou ale je, že dosažení těchto výsledků není otázkou hodin, a zřejmě ani dnů. Možná, že to lidé zvenku zatím tolik nevidí, ale i stále víc Rusů začíná mít kvůli omezením potíže v každodenním životě," tvrdí Pavel Daniel, ekonomický komentátor serveru EuroZprávy.cz.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) sankce

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Do nominace na fotbalové Euro se dostali dva hříšníci z Belmonda, obránce Zima i nováček Červ

Zatímco pro hokejisty jejich svátek v podobě mistrovství světa v neděli již skončil, fotbalisté mají mistrovství Evropy v Německu teprve za dveřmi. Naplno vypukne 14. června, už nyní ale trenér české reprezentace Ivan Hašek přišel se seznamem 26 hráčů, kteří se budou moct probojovat do finální nominace na turnaj. Mezi hráči nalezneme třeba hned dva, kteří se nechvalně proslavili loni na podzim svou protáhnutou večerkou v olomouckém klubu Belmondo. Konkrétně se jedná o obránce Vladimíra Coufala a útočníka Jana Kuchtu. Asi nejpřekvapivějším jménem je pak nováček Lukáš Červ.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

před 5 hodinami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

Španělsko a Norsko oficiálně uznaly palestinský stát

Španělsko v úterý oficiálně uznalo palestinský stát. V platnost vstoupil i stejný krok Norska a v úterý by to mělo udělat i Irsko. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy