V neděli v Česku přibylo 1395 případů covidu, je to letos druhý nejnižší denní nárůst počtu nakažených

V neděli testy odhalily v Česku 1395 nových případů covidu-19, to je letos po Novém roce druhý nejnižší počet nakažených. Oproti minulému týdnu je to pokles o 262 případů. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Na webu úřadu aktuální údaje ráno chyběly. Dál ubývá hospitalizovaných, kterých je nejméně od konce loňského října.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronavirus, vzorek, test, laboratoř, odběr krve, Covid-19, nákaza, ilustrační

Koronavirus, vzorek, test, laboratoř, odběr krve, Covid-19, nákaza, ilustrační | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dál ubývá hospitalizovaných, kterých je nejméně od konce loňského října. Na konci víkendu bylo s koronavirem v nemocnicích 1146 pacientů, z toho 116 na jednotkách intenzivní péče.

V mezitýdenním srovnání bylo i méně podezření na opakovanou nákazu, v neděli jich laboratoře zjistily 210, o týden dříve přes 300.

Denní přírůstky nakažených převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 tisíc případů za den. Již několik týdnů se ale snižuje také zájem o testování.

Očkovat proti covidu se v neděli nechalo 132 lidí, z toho 112 přišlo pro posilující dávku. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Od prosince 2020, kdy se s očkováním začalo, podali zdravotníci v České republice více než 17,5 milionu dávek vakcíny. Posilující dávku dosud má přes 4,1 milionu lidí.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, laboratoře potvrdily přes 3,86 milionu případů nákazy. S koronavirem dosud zemřelo skoro 39 900 lidí.

Respirátory

Kvůli zlepšující se epidemické situaci nebude od čtvrtka už povinné nosit respirátory ve veřejné dopravě.

Dýchací cesty si lidé musí nadále zakrývat ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, kterou by chtěl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zrušit na přelomu dubna a května. Záležet bude ale na vývoji epidemie.

Ministr ale lidem o víkendu doporučil, aby respirátory nadále nosili v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme