Konečné výsledky voleb ve Francii: Ve druhém kole se střetnou Macron a Le Penová

Do druhého kola francouzských prezidentských voleb podle konečných výsledků postoupili současný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 procenta a krajně pravicová politička Marine Le Penová s 23,15 procenta. Na třetím místě skončil s 21,95 procenta krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon.

Konečné výsledky se příliš neliší od těch předběžných, které byly zveřejněny v neděli večer po skončení prvního kola hlasování. Macron i Le Penová již dnes zahájili kampaň před druhým kolem, které bude 24. dubna. I nejnovější průzkumy mapující podporu dvou kandidátů nasvědčovaly vítězství prezidenta Macrona, přičemž mu přisuzovaly 52,5 až 55 procent hlasů.

Macron dnes zamířil na severovýchod Francie, který je jednou z bašt Le Penové. Ve městě Denain, což je podle agentury Reuters jedno z nejchudších měst v zemi, mimo jiné kritizoval ekonomické sliby své rivalky jako odtržené od reality. "Snažím se jasně říci, že můj program je sociálně zaměřený," řekl při setkání s obyvateli.

Podle Reuters byly místy tyto rozhovory poměrně vyhrocené, když místní dávali najevo nesouhlas s některými prezidentovými návrhy, jako je zvýšení věku odchodu do důchodu. "Celé je to divadlo... Teď s námi přišel mluvit, protože se bojí, že ho porazí Marine Le Penová," řekla reportérovi před dějištěm mítinku 36letá nezaměstnaná matka šesti dětí Stephanie Bertaová.

Macron měl poté na programu ještě návštěvu Štrasburku, zatímco Le Penová s kolegy ze své strany Národní sdružení (RN) plánovala další postup. Podle agentury AP má krajně pravicová politička v úmyslu dál akcentovat otázku rostoucích cen potravin či energií, které dopadají především na chudší domácnosti. Při dnešní návštěvě výrobce obilných produktů v Burgundsku plánovala ohlásit "silná, naléhavá rozhodnutí na ochranu kupní síly Francouzů".

Kromě Macrona, Le Penové a Mélenchona se v prvním kole voleb přes kritickou pětiprocentní hranici, která rozhoduje o výši státního příspěvku na předvolební kampaň, přehoupl ještě krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour. Získal 7,07 procenta a pro druhé kolo podpořil Le Penovou. Na pátém místě skončila republikánka Valérie Pécresseová se 4,78 procenta, která již své stoupence požádala o finanční podporu k uhrazení kampaně.

K urnám v neděli dorazilo 73,69 procenta registrovaných voličů. Je to druhá nejnižší volební účast v prvním kole prezidentských voleb, nejnižší byla v roce 2002. Očekává se, že druhé kolo letos rovněž vynechá asi čtvrtina voličů.

Z českých politiků okomentoval výsledky francouzských prezidentských voleb například europoslanec Jan Zahradil (ODS). Na twitteru zdůraznil, že protestní kandidáti sebrali přes polovinu odevzdaných hlasů. 

"Naproti tomu totální krach tradiční pravice a levice: gaullisté (Pécresse) 5%, socialisté (Hidalgo) 2%. Francie se někam posouvá," konstatoval.

Související

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.
Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

Více souvisejících

Francie volby ve Francii Emmanuel Macron Marine Le Pen

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy