Hledá se prezident, potvrdil Fiala na kongresu. Chce kandidáta za Spolu a věří v úspěch

Přiznaně stranickým kandidátům se v dosavadních přímých volbách prezidenta nedařilo, jenže to kandidoval a v obou případech i zvítězil Miloš Zeman. I proto nejspíš ODS, respektive volební koalice Spolu, kterou tvoří společně s TOP 09 a KDU-ČSL, věří, že na začátku příštího roku je možné zvolit hlavu státu z jejích řad.

Občanské demokraty na kongresu, který se v pátek a v sobotu konal v hale O2 Universum v Praze, zajímaly v první řadě stranické volby. Nahlas na pódiu - ale i potichu v kuloárech - se však mluvilo i o prezidentské volbě. Navzdory tomu, že jí budou předcházet ještě podzimní komunální a senátní volby.

Z řad ODS se rekrutoval druhý český prezident Václav Klaus, který se k ní však už několik let nehlásí. I amnestie na konci jeho mandátu přispěla k zavedení přímé volby, při jejíž premiéře na začátku roku 2013 usiloval o zvolení i stranický kandidát. Někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka získal pouze 2,46 procenta hlasů. O pět let později se nikdo takový nenašel.

Nyní hledání probíhá, což už v nominačním projevu naznačil premiér a opětovně zvolený předseda strany Petr Fiala. „Máme předpoklad v nich uspět,“ prohlásil směrem k prezidentským volbám.

Poté, co byl delegáty jednomyslně zvolen, na brífinku novinářům přiznal, že debata o uchazeči o post hlavy státu se již vede. „Bavíme se o tom,“ nechal se slyšet Fiala a dodal, že by se mělo jednat o společného kandidáta koalice Spolu, která uspěla v říjnových sněmovních volbách. O další spolupráci ostatně bez bližších podrobností hovořili během dopoledního programu i zástupci KDU-ČSL a TOP 09, hosté kongresu. 

Na tiskové konferenci po zvolení předsednictva pak Fiala zdůraznil, že nejde o jednoduchý úkol, protože musí jít o člověka se schopností oslovit širokou skupinu voličů. „Jak víme z minulých prezidentských voleb, jde i o voliče, kteří se neúčastní běžných voleb,“ podotkl.

Česká republika podle premiéra potřebuje takovou hlavu státu, která zvládne reprezentovat zemi v aktuální složité mezinárodní situaci, nebude vyvolávat pochybnosti o prozápadní orientaci ČR a bude respektovat ústavní pořádky.

„My jsme připraveni takovou osobnost najít nebo podpořit, protože to pokládáme za důležité,“ dodal Fiala. 

Podle únorového průzkumu agentury STEM/MARK je ovšem favoritem prezidentské volby opoziční lídr Andrej Babiš (ANO), kterého by aktuálně volilo 17 procent dotázaných. Průzkum zmiňuje dvě z tváří ODS s podporou 11, respektive 10 procent voličů. Jde o senátorku Miroslavu Němcovou a předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr ODS Petr Fiala (ODS) Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy