Že ruská zvěrstva nejsou genocida? Macron je klaun, kritizoval prezidenta Zdechovský

Emmanuel Macron

Válka na Ukrajině (13. 4. 2022)

Francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl ruská zvěrstva na Ukrajině označit za genocidu. Za to ho zkritizovala ukrajinská vláda i část evropské veřejnosti včetně politiků. Francouzskou hlavu státu se novináři zeptali na názor den poté, co termín genocida ve stejné souvislosti použil americký prezident Joe Biden.

„S označením genocida bych byl obezřetný. Rusové a Ukrajinci jsou bratři. Co se děje, je šílenství. S jistotou můžeme říct, že situace je nepřijatelná a byly spáchány válečné zločiny. Chci se i nadále snažit zastavit tuto válku. Nejsem si jistý, že eskalace rétoriky tomuto cíli pomůže,“ řekl Macron v rozhovoru pro stanici France 2.

Svým výrokem zrovna nepotěšil ukrajinskou stranu. „Neochota francouzského prezidenta uznat genocidu Ukrajinců po všech veřejných prohlášeních ruského vedení a zločinných akcích ruských vojsk je zklamáním. Bratrští lidé nezabíjejí děti, nestřílejí do civilistů, neznásilňují ženy, nemrzačí staré lidi a neničí domy jiných,“ uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Uživatelé na sociálních sítích včetně zahraničních novinářů viní Macrona z toho, že nerozumí problémům východní Evropy, když Rusy a Ukrajince nazývá bratry. Rýpnutí si neodpustil ani český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Prezident Emmanuel Macron odmítá použití termínu genocida k popisu ruských zvěrstev na Ukrajině. Někteří západní politici jsou fakt klauni,“ napsal na Twitter. Otázky o tom, zda lze ruské běsnění na Ukrajině označit za genocidu, se ve veřejném prostoru objevují čím dál častěji.

Další souboj s Le Penovou se blíží

Způsobily to mimo jiné masakry v Kyejvské oblasti včetně vyvražďování stovek civilistů ruskou armádou, raketový útok na nádraží v Kramatorsku či masové bombardování Mariupolu. Slovo genocida v úterý použil šéf Bílého domu Joe Biden. Ten již dříve ruského prezidenta Vladimira Putina označil za řezníka.

Moskva obvinění z genocidy či válečných zločinů odmítá. Výrok amerického prezidenta pak Kreml považuje za „nepřijatelný“. Macrona tak část veřejnosti viní rovněž z toho, že svou zdrženlivostí či opatrností nepřímo pomáhá ruské propagandě.

Macron v současnosti obhajuje svůj prezidentský mandát. První kolo zvítězil s těsným náskokem nad krajně pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou. Druhé kolo se uskuteční 24. dubna.

Tagy: