Vlajková loď Černomořské flotily Moskva se potopila, informovala tisková agentura TASS

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom ve čtvrtek informovaly ruské tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Podle ruského ministerstva na palubě vybuchla munice.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižník Moskva se podle ruského ministerstva obrany potopil při vlečení do přístavu, jeho posádka byla evakuována

Křižník Moskva se podle ruského ministerstva obrany potopil při vlečení do přístavu, jeho posádka byla evakuována | Zdroj: Reuters

„Během tažení křižníku Moskva do cílového přístavu loď ztratila stabilitu kvůli poškození trupu způsobeného detonaci munice. V podmínkách rozbouřeného moře se loď potopila," uvedlo v reakci na potopení vlajkové lodě Černomořské flotily ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že posádka křižníku byla evakuována dalšími plavidly flotily.

Zasažený křižník Moskva se potápí, oznámila Ukrajina. Rusové se loď pokusí odtáhnout do přístavu

Číst článek

Zatímco Rusko uvádí jako příčinu potopení lodě výbuch munice, gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko ve středu večer uvedl, že křižník zasáhly ukrajinské střely. O požáru na palubě Moskvy hovořil předtím i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Jejich tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Satelitní snímky americké firmy Maxar Technologies ukázaly, že křižník se 10. dubna nacházel severozápadně od krymského přístavu Sevastopol. „Na pomoc Moskvě přispěchala čtyři ruská pomocná plavidla. V té době zuřila bouře,“ napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ukrajinské rozvědky. Ke všemu podle něj došlo asi 20 námořních mil (asi 37 kilometrů) od Hadího ostrova.

Ty se pokoušely křižník odtáhnout. Podle Spojených států zřejmě do přístavu Sevastopol na Krymu. Loď se ale k pobřeží odtáhnout nakonec nepodařilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se o potopené válečné lodi zmínil ve videoposelství v noci na pátek, v němž vzdal hold těm, kteří „zastavili postup nekonečných konvojů ruské vojenské techniky“ a také těm, „kteří ukázali, že ruské válečné lodi mohou jít akorát... ke dnu.“ Ukrajincům řekl, aby byli hrdí, protože přežili 50 dní ruské invaze, byť jim samotné Rusko „dávalo maximálně pět“ dnů, upozornila agentura AP.

Pokračování článku pod online reportáží.

Moskva, dříve Slava

Křižník byl postaven v loděnicích v ukrajinském Mykolajivu, na vodu byl spuštěn v roce 1982 pod jménem Slava. V roce 1989 byl v doprovodu sovětského vůdce Michaila Gorbačova při schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem na Maltě.

Obránci Hadího ostrova jsou naživu, ale v ruském zajetí, potvrdilo ukrajinské námořnictvo

Číst článek

V roce 2000 se pod názvem Moskva stal vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, v témže roce jej navštívil ruský prezident Vladimir Putin spolu s tehdejším ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou. Křižník se zúčastnil řady ozbrojených konfliktů, včetně ruského tažení v Sýrii. Poté byl několik let opravován.

Posádka lodi čítá 510 lidí. Vyzbrojen je střelami s plochou dráhou letu, protileteckými raketami, dělostřeleckými a protilodními zbraněmi, napsala BBC na svém webu.

Protilodní střely Neptun o doletu až 280 kilometrů začala Ukrajina vyvíjet v minulé dekádě, v roce 2020 je podle dostupných informací přijala do výzbroje. Na přehlídce k 30. výročí nezávislosti tyto střely byly předvedeny na českých nákladních automobilech Tatra.

Agentura Unian poznamenala, že křižník Moskva, který zahraniční média označují za nejlépe vybavenou a nejvýznamnější loď ruské černomořské flotily, nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. Ruská válečná lodi, jdi do p**ele,“ vzkázal tehdy jeden z Ukrajinců

pik, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme