Macron může počítat s hlasy třetiny příznivců Mélenchona

Třetina registrovaných příznivců krajně levicového politika Jean-Luka Mélenchona se chystá dát v druhém kole francouzských prezidentských voleb svůj hlas současnému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Ukázal to výsledek ankety, kterou uspořádal výbor na podporu předsedy Nepodrobené Francie (LFI) Mélenchona.

Většina účastníků průzkumu se chce ale zdržet hlasování či vhodit do urny prázdný lístek. Francouzská média upozornila, že anketa není příliš reprezentativní a že na výběr v ní nebyla možnost dát hlas krajně pravicové kandidátce Marine Le Penové.

Stranické ankety se zúčastnilo přes 200.000 registrovaných příznivců Mélenchona, který skončil v prvním kole voleb se zhruba 22 procenty hlasů na třetím místě. Anketa mapuje ale především preference jádra Mélenchonových příznivců a nemusí odrážet chování běžného voliče. Krajně levicový politik vyzval své příznivce, aby nedali "ani jeden hlas Le Penové", Macrona ale přímo nepodpořil.

Do druhého kola prezidentských voleb, které se uskuteční 24. dubna, postoupili Macron a Le Penová a oba se nyní soustředí na oslovení voličů, kteří v prvním kole hlasovali pro Mélenchona. Při sobotním mítinku v Marseille Macron slíbil, že zřídí ministerstvo pro "ekologické plánování", které patří k hlavním programovým prioritám levicového kandidáta. O Le Penové současný prezident řekl, že popírá změny klimatu. To ale kandidátka odmítla. "Mám (politický) projekt, který bere v potaz životní prostředí," řekla dnes Le Penová, která již dříve slíbila, že nevystoupí z klimatických dohod OSN, pokud bude zvolena.

Francouzská média dnes také informují, že Evropský úřad proti podvodům (OLAF) Le Penovou a další bývalé členy Evropského parlamentu za její stranu vyšetřuje kvůli zpronevěře evropských prostředků. Podle vyšetřovatelů si Le Penová a další europoslanci nechali proplatit náklady, které nesouvisely s výkonem jejich poslaneckého mandátu. Podle úřadu si Le Penová nechala zaplatit z europarlamentní kasy stovku lahví vína či šampaňského. Celkovou škodu OLAF vyčíslil na zhruba 600.000 eur (14,6 milionu korun). Blízký spojenec krajně pravicové kandidátky a předseda strany Národní sdružení (RN) Jordan Bardella označil vyšetřování OLAFu za snahu unijních institucí ovlivnit francouzské prezidentské volby a poškodit Le Penovou.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Jean-Luc Mélenchon

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 1 hodinou

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy