Vláda opět navrhuje jmenování ředitele BIS Koudelky generálem

Vláda opět navrhuje jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Po dnešním zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Prezident Miloš Zeman nevyhověl předchozím šesti vládním návrhům, proti kontrarozvědce a Koudelkovi má dlouhodobě výhrady.

Fiala novinářům řekl, že kabinet dnes na výjezdním zasedání na zámku Štiřín odsouhlasil návrhy na povýšení několika lidí do generálské hodnosti. Koudelka je mezi nimi, doplnil. Fialův koaliční kabinet v únoru potvrdil Koudelku ve funkci šéfa BIS, kterou byl od loňského léta pověřený po vypršení předchozího pětiletého mandátu.

Minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) zdůvodňoval návrh jmenovat Koudelku generálem vysokými profesními a osobními kvalitami šéfa BIS, ale také velmi dobrými výsledky samotné kontrarozvědky. Prezident loni už předem avizoval, že návrhu znovu nevyhoví. Uvedl, že zatím k tomu nevidí důvod a počká, jak skončí vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, v tajných službách je od roku 1992. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS ho v roce 2016 poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). V polovině srpna 2016 vystřídal dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa, který požádal o odvolání a nyní je ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Řízení BIS se opětovně plnohodnotně ujal 15. února.

Vláda schválila návrhy ministra vnitra i ministra spravedlnosti, které se jmenování do hodnosti generálů týkaly, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. "Na povýšení u příležitosti státního svátku 8. května vláda navrhne prezidentu republiky dalších jedenáct představitelů Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Vězeňské služby ČR a BIS," doplnila Strakova akademie.

Podle informací ČTK by mohl do hodnosti generálporučíka povýšit šéf hasičů Vladimír Vlček. Generálmajorem by se mohl stát pověřený první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch. Brigádním generálem pak navrhuje vláda jmenovat ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta Martina Baláže, náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka či ředitele cizinecké policie Milana Majera. Návrh se týká i ředitele karlovarské policie Petra Macháčka, šéfa pražských hasičů Luďka Prudila a karlovarských hasičů Václava Klemáka.

Většinu návrhů schválila loni i vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. V říjnu se však ceremoniál kvůli hospitalizaci prezidenta Zemana neuskutečnil.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR BIS Michal Koudelka (BIS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

před 4 hodinami

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy