Ukrajinci zastavili postup Ruska na Slovjansk, hlásí Kyjev. Panují obavy o lidi v Izjumu

Ukrajinští vojáci zastavili postup ruských sil z města Izjum na severovýchodě Ukrajiny směrem na nedaleký Slovjansk. Oznámil to ve středu podle agentury Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Panují obavy, že kvůli dlouhému nedostatku humanitární pomoci budou obyvatelé Izjumu čelit stejnému osudu jako lidé z města Buča, kde je Rusko obviňováno z válečných zločinů, píše server BBC.

Sledujeme online Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři prohledávají zničený dům v Mariupolu

Záchranáři prohledávají zničený dům v Mariupolu | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

„Soustředili tam (Rusové) své síly, snaží se tam postoupit, ale zatím se jim to nedaří,“ uvedl Arestovyč ve videoproslovu k situaci u Slovjansku, který se nachází zhruba 45 kilometrů jihovýchodně od Izjumu.

Pád Mariupolu by mohl být kritický pro ukrajinskou obranu Donbasu, popisuje bezpečnostní analytik

Číst článek

Podle poradce se dosud drží i ukrajinské síly v obléhaném Mariupolu, a to navzdory ustavičným ruským útokům na železárny a ocelárny Azovstal, které se staly útočištěm pro obránce města.

U Izjumu se vytrvale bojuje několik týdnů. Lidé, kterým se podařilo z města uprchnout, serveru BBC řekli, že Izjum je na pokraji humanitární katastrofy.

Tupost je slabinou ruské armády, líčí po návratu z Ukrajiny zpravodaj Dorazín

Číst článek

V okupovaném městě zůstalo okolo 10 až 15 tisíc civilistů, uvádějí ukrajinské úřady, podle kterých je na místě zničeno až 80 procent všech obytných budov.

Obyvatelé Izjumu už déle než měsíc nemají elektřinu, teplo či vodu, uvádí tamní správa. Ve městě je podle Kyjeva nejvyšší koncentrace ruských vojáků na celé Ukrajině.

Ruské jednotky také kontrolují kontakt civilistů s okolním světem a lidem nedovolují město opustit nebo do něj vstoupit.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme