Ústavní soud rozhodl o odebírání a uchovávání vzorků DNA. S ohledem do budoucna jsem z rozhodnutí zklamán, glosuje Václav Vlk

Václav Vlk

KOMENTÁŘ VÁCLAVA VLKA | Standardní běh života připomíná počasí. Není klidné teploučko, ale střídání hezkých dnů s těmi, kdy fouká a sněží o sto šest. Proto popíšu dnes nadstandardních sedm justičních rozhodnutí, a to jsem nemilosrdně řadu zaznamenáníhodných vynechal. Slibuji, že na závěr přidám vizi tak temnou, že vám po ní přijde zase všechno růžové.

Máme v naší civilizaci takový problém s pánem bohem, nejvíce s tím křesťanským. Český Ústavní soud rozhodl o existenci „třetího“ či možná dvanáctého pohlaví. Jen těsnou většinou se usnesl, že to nechá, jak to je, tedy jen holky a kluci. O sexuální orientaci nerozhodoval, to snad „proboha“ už máme vyřešeno, že kdo jak to má, někdo je na holky, někdo na kluky, někdo na břízky v lese. Kdo je orientován převažujícím způsobem, si to také řeší převažujícím způsobem. Rozhodnutí je hojně komentované a obecně s politickým pohledem na věc. Jeho obsah je tento: „Ústavní soud na tom, že stát v rodném čísle zaznamenává informaci o pohlaví jednotlivce, ani na tom, že pohlaví je v rámci rodných čísel pojímáno binárně, nic neústavního neshledal.“ 

Půjčím si vyjádření dnes jediné ústavní soudkyně: „Odolali jsme pokusu hrát si na boha“ — Inu, rozhodli věc politickou, a rozhodli ji právně a zřejmě se u toho trošku nepohodli, když to bylo tak těsné. Pro mě je výsledek spíš v tom nešťastném adorování Kateřiny Šimáčkové, dnes soudkyně Evropského soudu pro lidská práva, jako zbožštění jediné správné víry v lepší zítřky. Jak jsem ji poznal, není ten typ, a ještě ji to v budoucnu poškodí. Inu, světonázorová orientace je někdy velmi těžko vměstnatelná do soudních škamen a právních předpisů liberální společnosti.

Neřešíme to ale jen u nás. Ve Finsku byli poslankyně Päivi Räsänenová a luteránský biskup Juhana Pohjola zproštěni obžaloby z podněcování nenávisti. Ta spočívala ve vyjádření jejich přesvědčení o tom, že homosexualita je špatná. Na pomoc si vzali citát z Bible. Sledovaný proces rozetnul osvícený soud. Prý pravil: „Není na obvodním soudu, aby vykládal koncepty z Bible,“ a náboženské zanícence zprostil obžaloby. K té úvaze asi není co dodat.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jaké zajímavé případy ze světa justice mají severské země?
  • Má právo ex-šéf pražské věznice Ruzyně požadovat odškodné?
  • A proč Ústavní soud nerozhodl o změnách dosavadního zákona policie o sbírání vzorků DNA?
sinfin.digital