Sparta v úvodu nadstavby porazila Baník 3:1, Pardubice překvapivě uspěly na půdě Jablonce

Fotbalový boj o přežití v nadstavbě Fortuna ligy začaly překvapivě nejlépe Pardubice, když jediným gólem Tomáše Solila ze 71. minuty zdolala Jablonec. Díky tomu vyskočily na 14. místo tabulky. Zbylé dvojice Karviná se Zlínem a Bohemians s Teplicemi sehráli remízy. Nejjednoznačnější byl duel ze skupiny o titul. Sparta Praha v něm zvítězila 3:1, Baník Ostrava snížil až v nastavení.

Jablonec nad Nisou (Aktualizováno: 22:04 23. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Čvančara slaví gól do sítě Baníku Ostrava

Tomáš Čvančara slaví gól do sítě Baníku Ostrava | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

V osmé minutě sparťanský kapitán Pavelka nedokázal u tyče po rohovém kopu zakončit, později jeho spoluhráč Karabec zase trefil brankovou konstrukci. V 26. minutě Pešek sice obstřelil gólmana Laštůvku, ale zároveň i branku. Domácí křídelník nevyzrál na brankáře hostů ani v 38. minutě, stejně jako vzápětí Hložek.

Hložek oslavil ligové jubileum gólem a výhrou. ‚Je to výjimečný hráč,‘ řekl o něm kouč Vrba

Číst článek

V 41. minutě však domácí udeřili. Stoper Baníku Pokorný odvrátil míč ve vápně pouze k Hložkovi, který na zadní tyči našel hlavou zakončujícího Krejčího mladšího. Český reprezentant se dočkal páté trefy v ligové sezoně.

Další góly přidala Sparta v závěrečné čtvrthodině. Nejprve se Čvančara hlavou položil do Wiesnerova centru a zaznamenal 11. gól v ročníku nejvyšší soutěže. O šest minut později se zapsal mezi střelce i střídající Haraslín pomocí odrazu od břevna. Slovenský reprezentant dal čtvrtý gól v ligové sezoně.

Finální výsledek stanovil v nastavení Almási, jemuž „namazal“ míč chybným odkopem brankář Heča. Almási 14. trefou v ligovém ročníku dorovnal v tabulce nejlepších střelců Jurečku ze Slovácka.

Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize ve 24 zápasech neprohrála (z toho 22 vítězství) a v této sezoně tam získala 44 z celkových 69 bodů. Ostrava venku v lize čtyřikrát za sebou nezvítězila.

Jablonec 0:1 Pardubice

Jablonec začal podle očekávání aktivněji, do gólových šancí se ale dostával těžko. Pardubičtí postupně srovnali hru a v druhé části úvodního dějství dvakrát zahrozili. 

Fotbalová nadstavba je zpět. ‚Bude o co hrát až do posledního zápasu,‘ věří pardubický obránce Čihák

Číst článek

Tři minuty po přestávce upadl na hranici vápna po souboji s domácím Surzynem unikající Rezek. Sudí Proske nejprve faul neodpískal, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu jabloneckého beka za přišlápnutí soupeře v pozici posledního hráče vyloučil.

Východočeši mohli přesilovku rychle využít. V 59. minutě ale Kostka nepropálil domácí defenzivu. V 71. minutě už Pardubičtí početní převahu využili. Čelůstkův přízemní centr z levé strany propadl až na malé vápno, odkud ho dotlačil do sítě Solil. 

A díky tomu vyskočily na 14. místo tabulky o skóre před Bohemians.

Teplice 2:2 Bohemians

A fotbalisté Bohemians začali v Teplicích skvěle, ve 33. minutě se po sérii zablokovaných střel se dostal míč ke Křapkovi a ten šťastným lobem překonal padajícího brankáře Grigara. 

Sparta si veze tři body z Teplic, letenští rozhodli o výhře 3:0 až ve druhém poločase

Číst článek

Teplice ale byly aktivnější a v 51. minutě srovnaly. Na centr střídajícího Kodada, který v sobotu slavil 24. narozeniny, si naběhl Trubač a střelou na bližší tyč překonal gólmana Valeše. 

„Sklařům“ však vydržela radost jen čtyři minuty. Po rohovém kopu vyrazil Grigar míč k Hronkovi a ten prudkou hlavičkou k tyči vrátil Pražanům vedení. 

Trenér Jarošík reagoval na nepříznivý vývoj v 68. minutě trojnásobným střídáním a Teplice o tři minuty později vyrovnaly. Na Trubačův přímý kop z pravé strany si naběhl Vondrášek a z bezprostřední blízkosti nedal Valešovi šanci. A když tečovanou střelu střídajícího Daniela Marečka vyrazil domácí Grigar, rozešly se oba týmy na Stínadlech podruhé ze tří zápasů smírně.

Karviná 1:1 Zlín

Duel poslední Karviné se Zlínem začal ve velmi opatrném duchu a na obou týmech byla patrná nervozita. Přítomné fanoušky vytáhnul z letargie ve 36. minutě Gruzínec Čanturišvili. Ze zhruba 20 metrů nádherně trefil horní růžek branky.

Karviná stále čeká na první domácí výhru. ‚V baráži klidně můžeme vyhrát pět zápasů,‘ věří Zorvan

Číst článek

Byl to jeho premiérový gól v české lize při jeho 81. startu. Šanci na dvoubrankové vedení pak v poslední minutě první půle promarnil Vraštil, když zblízka hlavičkoval vedle.

V 60. minutě se domácí dočkali vyrovnání po spolupráci jiných hráčů. Centr z pravé strany po zemi usměrnil zblízka do sítě bývalý zlínský hráč Bartošák a vyrovnal na 1:1.

Karvinou vyrovnání nabudilo k další útočné aktivitě, Túlio trefil po hodině hry břevno, Durosinmiho střelu s námahou vyrážel Rakovan. Rozlet domácích ale zmrazil faul Mikuše, za nějž viděl obránce slezského týmu v 70. minutě červenou kartu.

Zlín i v početní převaze podřídil taktiku neinkasovat. Nahrála mu k tomu i druhá červená karta pro domácího Zorvana v poslední minutě. „Ševci“ bod v klidu uhájili, 13. vzájemný duel soupeřů v nejvyšší soutěži skončil poprvé remízou.

Výsledky 25. kola Fortuna ligy

FK Jablonec - FK Pardubice 0:1 (0:0), FK Teplice - Bohemians Praha 1905 2:2 (0:1), MFK Karviná - Fastav Zlín 1:1 (0:1), Sparta Praha - Baník Ostrava 3:1 (1:0).

ČTK, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme