Koaliční kandidát na prezidenta? Pavel nebo Němcová, myslí si komentátor

Analytik Petr Fischer

Komentátoři ke kandidátům na prezidenta

Na sjezdu KDU-ČSL zaznělo od znovuzvoleného předsedy Mariana Jurečky, že koalice bude do prezidentských voleb jmenovat společného kandidáta. Podle komentátora Petra Fischera by mohlo jít o generála Petra Pavla, Miroslavu Němcovou či Miloše Vystrčila. Politolog Daniel Šárovec ale upozorňuje, že jakákoliv extrémní situace může preference výrazně změnit.

Premiér Petr Fiala na kongresu ODS naznačoval, že se na prezidentského kandidáta rýsují jména, která se hodí do této doby. „Četl jsem to tak, že podpora generála Petra Pavla není ze strany vládní koalice úplně vyloučena,“ řekl pro CNN Prima NEWS komentátor Petr Fischer.

Z politiků by podle něj mohla koalice jako kandidáta na prezidenta podpořit Miroslavu Němcovou či Miloše Vystrčila. „Pan Vystrčil by asi nebyl ten, kdo by strhl davy a dostal se do druhého kola, paní Němcová by možná měla trochu větší šanci,” uvedl Fischer s tím, že vývoj situace na Ukrajině může přinést stoupající preference pro generála Pavla, který by tím pádem získal i podporu od pětikoalice.

Z kandidátů, o nichž se v současnosti diskutuje, má největší preference zatím bývalý premiér Andrej Babiš. Podle politologa Daniela Šárovce ale s nimi hýbe situace na Ukrajině. „Po začátku války na Ukrajině strmě stouply preference generála Pavla, který se na tomto tématu začal přirozeně profilovat,“ řekl Šárovec s tím, že je obtížné cokoliv předpovědět, protože jakákoliv extrémní situace může preference výrazně změnit.

Tagy:
Marian Jurečka prezident ODS Petr Fiala Miloš Vystrčil Petr Pavel koalice Miroslava Němcová prezidentské volby v ČR 2023 kandidát na prezidenta Petr Fischer ruská invaze na Ukrajinu