Na květnový pochod Praha-Prčice bude nutná registrace předem

foto Ilustrační foto - Na 53. ročník pochodu Praha - Prčice se 19. května vydalo přes 24.473 turistů, více jich bylo naposledy v roce 1983. Chodci si dnes mohli vybírat ze 16 tras, další byly připraveny pro cyklisty a vozíčkáře. Připravené trasy pro pěší měřily od 23 do 70 kilometrů, přičemž nejdelší začínala v Praze u metra v Hájích.

Sedlec-Prčice (Příbramsko) - Příznivci turistiky se 21. května vydají na 55. ročník dálkového pochodu Praha-Prčice. Zatímco v předchozích dvou letech jeho pořádání znemožnila pandemie, letos musejí účastníci počítat s omezeními kvůli rekonstrukci železničního koridoru mezi Prahou a Táborem. Na pochod se budou moci vydat jen po předchozí elektronické registraci. Nebude tak již možné registrovat se až na startu v den pochodu, informovala dnes ČTK za pořadatele Dana Horáková.

Registrace bude spuštěna na stránkách www.praha-prcice.cz 5. května v 10:00 a potrvá do 19. května do půlnoci. Zájemce provede registrací jednoduchý návod a po zaplacení startovného na účet obdrží e-mail s údaji potřebnými pro odstartování na příslušné trase. Na startu po předložení potvrzujícího e-mailu dostanou mapu s místem na razítka z kontrolních stanovišť. Registrovaní pochodníci uvedení na jedné registraci musejí vyrážet společně a jen z vybraného startu. Startovné je 40 korun za každého účastníka.

"Protože letos probíhá výluka železničního provozu mezi Olbramovicemi a Chotovinami, byli jsme nuceni se uchýlit k regulačním opatřením včetně omezení počtu pochodníků," upozornili organizátoři na webu. Pochodníky od severu žádají, aby si zvolili severní trasy z Benešova, Bystřice, Olbramovic či Sedlčan. Z jihu by zase lidé měli vyrazit na trasy od Tábora či Milevska. "Věříme, že nepřízeň osudu jsme už za poslední tři roky vyčerpali a od 56. ročníku už bude vše jako dříve," dodali pořadatelé.

Trasy pro pěší měří od 23 do 70 kilometrů, přičemž nejdelší začíná v Praze. Část tras je vyhrazena pro cyklisty. Pěší trasa pro děti začíná ve Voticích, vozíčkářská v Miličíně. Podrobnosti se zájemci dozvědí na webových stránkách www.praha-prcice.cz.

Pochod Praha-Prčice se koná od roku 1966, kdy se pětistovka turistů vydala překonat vzdálenost 100.000 loktů českých, což odpovídá zhruba 60 kilometrům. Turisté se na pochod naposledy vydali v roce 2019. O rok později byla akce kvůli pandemii odložena, nakonec se ale nekonala ani loni. Nepodařilo se splnit podmínky ohledně počtu účastníků ani získat kladné stanovisko hlavní hygieničky pro město Sedlec-Prčice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď