Čtvrt miliardy do kybernetické bezpečnosti. Karel Komárek investuje do dvou izraelských startupů

Fond Springtide Ventures vedl investiční kola, v rámci kterých izraelské startupy z oblasti kyberbezpečnosti získaly 725 milionů korun.

Peter BrejčákPeter Brejčák

karel-komarek-kkcg-boxed

Foto: KKCG

Miliardář a majitel skupiny KKCG Karel Komárek

0Zobrazit komentáře

Miliardář Karel Komárek opět investuje v Izraeli. Fond Springtide Ventures, který spadá do jeho investiční skupiny KKCG, posílá jedenáct milionů dolarů, zhruba 250 milionů korun, do tamních startupů Source Defense a NetOp.Cloud. Zabývají se kybernetickou bezpečností a automatizací správy firemních sítí.

Fond Springtide Ventures stál v čele investičních kol, v rámci kterých obě firmy získaly dohromady 31,5 milionu dolarů, v přepočtu přibližně 727 milionů korun. V obou případech Springtide získal významné podíly ve společnostech a v případě Source Defense i místo v představenstvu, které obsadí technický ředitel fondu Karel Tušek.

„Jako investor nechcete jen investovat do inovací, které posilují bezpečnost, ale chcete najít inovace, které mají příznivý, významný dopad na podnikání. Společnost Source Defense vyřešila obrovský problém, nyní může chránit firmy před milionovými ztrátami a pokutami a současně odříznout zločince od významného toku příjmů,“ říká Tušek.

Source Defense si v rámci takzvaného kola Series B celkem zajistil financování ve výši 27 milionů dolarů (623 milionů korun). Startup řeší rizika, kterým jsou vystaveni uživatelé internetu a která měla v několika posledních letech nepříznivý dopad na tisíce společností. Aplikace dokáže zabránit pokusům o zneužití JavaScriptu na webových stránkách firem. V současnosti software chrání 1,5 miliardy návštěv stránek měsíčně.

„Zatímco mnoho potenciálně zneužitelných slabých míst se nachází hluboko ve firemní infrastruktuře, webové stránky společnosti jsou něco jako její obnažený nerv – nebo v tomto případě spíše ohromný svazek obnažených nervů,“ doplňuje Tušek.

Zabránit škodám v online světě dokáže i řešení od druhého startupu, kam Springtide Ventures investoval – NetOp.Cloud. Ten v rámci seed kola získal 4,5 milionu dolarů, přibližně 100 milionů korun. Jeho platforma využívá umělou inteligenci k monitorování stavu podnikové sítě, zjednodušení IT a síťových operací a automatizaci pracovních postupů, aby se sítě mohly samy léčit.

cc-special-pravo-startupy

Přečtěte si takéPodnikejte chytře s naším novým právním speciálemAkcie pro zaměstnance, expanze do USA, jak se nepohádat… Podnikejte chytře s novým právním speciálem

„NetOp je jednou z prvních společností, které přináší automatizovaná řešení problémů síťového provozu založená na umělé inteligenci. Jeho řešení založené na umělé inteligenci ušetří hodiny a někdy i dny prostojů a je pravděpodobné, že poptávka výrazně poroste. Svou jedinečnou hodnotovou nabídkou chce stanovit nový standard na rychle rostoucím trhu sítí jako služby,“ komentuje David Marek, výkonný ředitel fondu Springtide.

Springtide Ventures se zaměřuje na podporu společností s globálními ambicemi, jejichž služby a produkty jsou založeny na informačních technologiích nebo s nimi úzce souvisejí. Především jde o cloud, bezpečnost a velká data. Dosud fond investoval do více než deseti českých a izraelských společností. Má podíly mimo jiné ve firmách Cognni nebo od nedávna také v Shield-IoT. Před dvěma lety prodal podíl v další izraelské firmě SPOT.

S přispěním ČTK.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina