Epidemie koronaviru slábne. V pátek přibylo 1436 nových případů nákazy, opět méně než před týdnem

V pátek přibylo v Česku 1436 potvrzených případů nákazy covidem-19, zhruba o 700 méně než před týdnem. O tři pětiny se v mezitýdenním srovnání snížil i počet podezření na opakovanou nákazu, v pátek jich bylo 241. Epidemie koronaviru tak dál slábne. Nicméně méně se testuje. Ubývá také hospitalizovaných s covidem, aktuálně jich je méně než 800. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti onemocnění Covid-19

Podle dat ministerstva klesá i zájem o očkování proti koronaviru. Převažují ti, kteří chodí na posilující dávku | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dál se snižuje takzvané incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadlo v uplynulých sedmi dnech 97 nakažených, minulý pátek byla týdenní incidence na hodnotě 131. Nejvyšší incidence zůstává v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá za týden 164 nakažených. Naopak v Libereckém kraji incidence činí 62, nejméně v Česku.

Současně však opět ubylo testů. Laboratoře jich za uplynulý den provedly zhruba 13 tisíc. Před týdnem jich bylo o 3000 více. U nejčastějších preventivních testů se podíl pozitivních vzorků v posledních dnech pohybuje pod deseti procenty, stejně jako u lidí, kteří jdou na test kvůli kontaktu s nakaženým. U těch, kteří vykazují příznaky nemoci, činila pozitivita v pátek téměř 19 procent.

Klesá zájem o očkování

Počet pacientů, kteří jsou nyní s koronavirem v nemocnicích, se v mezitýdenním srovnání snížil zhruba o 200 na 754. Třicítka z nich je podle údajů ministerstva ve vážném stavu. 

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno přes 3,9 milionu potvrzených případů nákazy. Zemřelých evidují statistiky 40 155. 

Dokončené očkování proti covidu-19 má téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo na 4,2 milionu z nich. Zájem o vakcinaci je poslední týdny malý, v pátek zdravotníci dali necelých 5400 injekcí s vakcínou proti covidu, před týdnem se nechalo očkovat zhruba 6800 lidí. Výrazně převažují lidé, kteří si chodí pro třetí posilující dávku vakcíny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme