ON-LINE: Strategický úspěch Ruska? Zničené životy mu nic nedají, vzkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci na Donbasu za posledních 24 hodin odrazili deset ruských útoků. Rusové dál bombardují Charkov. Ukrajinští vojáci nedaleko Izjumu zničili pomocí dělostřelectva více než 30 kusů ruské techniky, uvedla ukrajinská národní garda. Podle zatím nepotvrzených informací měl být během útoku zraněn generál Valerij Gerasimov. Začala evakuace civilistů z Azovstalu, prvních 100 lidí míří do Záporoží. Volodymyr Zelenskyj uvedl, že by akce měla pokračovat i v pondělí. Ukrajinský prezident netuší, jaký je strategický úspěch Ruska.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

„Začala evakuace civilistů z Azovstalu. První skupina asi 100 osob již míří do kontrolovaného pásma. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkujeme našemu týmu! Nyní společně s OSN pracujeme na evakuaci dalších civilistů z elektrárny,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve svém pravidelném projevu následně doplnil, že další evakuace z Azovstalu by měla začít v pondělí v 8:00.

Zároveň informoval, že nemá ponětí o tom, jakého strategického úspěchu Kreml na Ukrajině vlastně dokázal. „Upřímně řečeno, nevím. Zničené životy lidí a spálený nebo ukradený majetek Rusku nic nedají. Pouze to zvýší toxicitu ruského státu a počet těch, kteří budou usilovat o izolaci Ruska,“ doplnil.

Ukrajinští vojáci nedaleko města Izjum v Charkovské oblasti zničili pomocí dělostřelectva více než 30 kusů ruské techniky. Podle nepotvrzených informací byl zabit i ruský generál Andrej Simonov.

Podle zdrojů Svobodné Evropy či agentury Unian byl na místě také náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov. Při útoku údajně utrpěl zatím nespecifikovaná zranění.

„Naše armáda v Doněcké a Luhanské oblasti za posledních 24 hodin odvrátila deset nepřátelských útoků. Zničila při tom 2 tanky, 38 obrněnců, 10 transportních vozidel a 17 dělostřeleckých systémů,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Tagy: