Pekarová je prokletím české politiky. Popírá demokracii, kritizuje šéfku Sněmovny Zeman

Miloš Zeman označil Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) za prokletí české politiky.

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 1.5.2022

Výroky, které použila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), nemohl vyslovit demokrat, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na slova předsedkyně Sněmovny. Ta některým opozičním politikům vzkázala, aby „šoupali nohama a mlčeli v koutě“. I proto je pro prezidenta Pekarová prokletím české politiky.

„Paní Pekarová kromě jiného proslula výrokem, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, což je přesný protiklad politické demokracie, kde má opozice klíčovou roli a rozhodně nesedí, nešoupá nohama a nemlčí,“ zdůraznil Zeman v Lánech.

Předsedkyně Sněmovny v rozhovoru pro web Novinky.cz zkritizovala bývalého ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO). „Připomeňme, že třeba ještě před rokem bývalý ministr Havlíček usiloval o to, aby v tendru (na výstavbu Dukovan) byl i ruský Rosatom. Jemu i všem podobným, kteří nám teď cokoliv vzkazují a radí, doporučuji, aby radši šoupali nohama a mlčeli v koutě,“ sdělila.

Kvůli těmto výrokům Zeman nešel daleko pro ostrá slova. „Pekarová je podle mého prokletím české politiky, ale každá politika si čas od času zaslouží prokletí, abychom se poté radovali, že prokletí zmizelo,“ pokračoval prezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS a dodal, že demokracie znamená „mít právo opozice“.

Ne jeho slova krátce po odvysílání Partie zareagovala. „Zkreslování mých výroků panem Zemanem mě ani nepřekvapuje, ani nemrzí. Takový vždy byl a jiný už nebude,“ sdělila pro CNN Prima NEWS. Zeman se podle ní v rozhovoru našel a nyní se jako „klasická potrefená husa“ ozval.

„I on totiž prosazoval, aby Dukovany mohl dostavět Rosatom. To by pro Česko znamenalo závislost na diktatuře válčící a zabíjející nevinné lidi. Od takového člověka je pro mě jakákoli urážka vyznamenáním,“ dodala předsedkyně Sněmovny.

Kritika od Klause i Paroubka

Předsedkyně Sněmovny se dočkala hanlivého označení i od bývalého prezidenta Václava Klause. „Paní Pekarová svými slovy poškozujícími vlastní zemi a její zahraniční politiku potvrzuje, že nezralé arogantní osoby do vrcholných státních funkcí nepatří,“ sdělil exprezident Klaus, který volá po jejím odvolání.

Šéfka dolní komory před časem na sociálních sítích uvedla, že v maďarských volbách doufá v neúspěch premiéra Viktora Orbána. Celou situaci srovnala s českou, kdy nynější vládní koalice ve volbách porazila Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Expremiér Jiří Paroubek dříve okomentoval i její vizáž. „Obávám se, že více než 90 procent, možná spíše 95 procent žen v české společnosti, si takhle drahé šaty, co nosí paní předsedkyně, a tak drahé kadeřníky, které si dopřává, prostě dovolit nemůže,“ řekl pro web Vaševěc.cz s tím, že předsedkyni TOP 09 nijak nerozrušují dopady inflace, energetické či bytové krize.

„Pan Paroubek ještě existuje? Takt to jsem překvapená,“ reagovala na jeho slova Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS. Inflací se podle ní vláda zabývá a také ji řeší. „V tomto směru se opravdu snažíme pomáhat právě těm, na které vysoké ceny dopadají, co nejvíce,“ pokračovala.

Vláda se snaží, ale marně

V Partii Zeman kromě předsedkyně Sněmovny sepsul i celý Fialův kabinet, a to konkrétně v souvislosti s tématem pomoci pro rodiny. Vláda totiž plánuje příspěvek pět tisíc korun na dítě domácnostem s příjmem do jednoho milionu korun hrubého. „Podle mého názoru hora porodila myš. Pět tisíc korun je de facto plošná podpora,“ podotkla hlava státu.

Plošnou pomoc by například preferoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Proces je podle něj jednodušší a tím pádem rychlejší. „Nechci kabinet kritizovat, ale je mi líto, že v něm je málo ekonomů,“ sdělil prezident s tím, že plošná opatření jsou administrativně nenáročná. Vládní pomoc je podle něj sympatickou snahou, ale dodal, že takové věci se musejí umět realizovat.

Vláda chtěla omezením lépe zacílit na potřebné. „Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon. Počítáme s tím, že bychom výplatu mohli zvládnout nejpozději do konce srpna, aby výdaje s nástupem do školy bylo možné pokrýt z těchto finančních zdrojů,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tagy: