Německý kancléř Scholz slíbil další pomoc Ukrajině, včetně vojenské

Německý kancléř Olaf Scholz v prvomájovém projevu v Düsseldorfu slíbil další pomoc Ukrajině, a to včetně té vojenské. Od řady demonstrujících, kteří do západoněmeckého města přišli oslavit svátek práce, za to sklidil hlasitou kritiku. Z davu se podle veřejnoprávní televize ARD ozývala slova jako válečný štváč a lhář.

Scholz, kterému byla dlouho vyčítána nedostatečně silná podpora Ukrajiny, dnes odsoudil ruskou snahu násilím měnit hranic. "To je imperialismus. To v Evropě nechceme," poznamenal.

V bojovném projevu také Kyjev ujistil o další podpoře. "Penězi, humanitární pomocí, ale musí být také řečeno: Budeme je podporovat, aby se mohli bránit, dodávkami zbraní, jako to činí i další evropské země," prohlásil, načež zazněla kritická odezvy části shromážděných.

Scholz podle svých slov pacifismus respektuje. "Občanům Ukrajiny však musí připadat cynické, když jim někdo říká, aby se bránili Putinově agresi beze zbraní," podotkl a vyzval ruského prezidenta, aby útoky zastavil, stáhl vojska a respektoval ukrajinskou nezávislost.

Kancléř čelil v posledních týdnech rostoucí kritice kvůli tomu, že jeho vláda odmítala Kyjevu dodávat těžké zbraně. Svůj postoj tento týden nakonec změnila.

Související

Více souvisejících

Olaf Scholz Ukrajina

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy