Ostřelování pokračuje. Po evakuaci civilistů ruská armáda obnovila útoky na Azovstal

Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile byla dokončena evakuace části lidí, kteří se v hutním závodě skrývali. Podle ruské služby BBC to v neděli večer řekl ukrajinské televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů, jenž se nachází v Mariupolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že z ruskými silami obklíčeného metalurgického areálu se v neděli podařilo evakuovat přibližně sto civilistů.

Mariupol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj proruských jednotek vjíždí do jihoukrajinského Mariupolu

Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal (Ilustrační foto) | Foto: Chingis Kondarov | Zdroj: Reuters

Zatím není jasné, zda obnovené ostřelování ohrozí další fázi evakuace z Azovstalu, poznamenala stanice CNN na svém webu. Během pondělí se očekává také evakuace lidí, kteří se ukrývají v jiných částech města, které s výjimkou Azovstalu ovládly ruské invazní síly.

Evakuace civilistů z Azovstalu začala, potvrdil Zelenskyj. Ocelárny opouštějí desítky lidí

Číst článek

Podle odhadů zůstává v Mariupolu zničeném ruskými útoky asi 100 000 lidí, kteří podle BBC nemají mimo jiné přístup k vodě nebo plynu. V útrobách obrovského metalurgického komplexu je podle různých zdrojů ukryto přibližně dva tisíce ukrajinských bojovníků a až tisíc civilistů.

Kolem 500 vojáků je podle Kyjeva zraněných. Dochází jim voda, jídlo a léky. V bunkrech pod závodem je stále několik desítek malých dětí, tvrdí velitel 12. brigády ukrajinské národní gardy Šleha.

V úkrytech bez slunce

Evakuaci z Azovstalu organizují OSN s Mezinárodním výborem Červeného kříže, které akci koordinují s ukrajinskými a ruskými představiteli. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) záchranná operace začala v pátek, kdy konvoj vyjel ze Záporoží, které mají pod kontrolou Ukrajinci, a v sobotu ráno dorazil do oceláren v Mariupolu.

Ukrajina si udržuje kontrolu nad většinou vzdušného prostoru. Rusové dál útočí na východě

Číst článek

Ženy, děti a starší lidé jsou nyní evakuováni do Záporoží, kde jim bude poskytnuta humanitární a psychologická pomoc, píše CNN s odvoláním na OCHA. Ukrajinské úřady mezitím zveřejnily na internetu video z evakuace, na němž jsou vidět starší ženy a matky s dětmi, kterak šplhají po strmé hromadě trosek Azovstalu, nastupují do autobusu a odjíždějí.

Bála jsem se, že to bunkr nevydrží – měla jsem strašný strach, popsala agentuře Reuters jedna z evakuovaných žen Natalija Usmanovová pocity, když na Azovstal dopadaly ruské bomby. V úkrytech se podle ní nedostávalo vzduchu a mezi lidmi panoval strach.

Tak dlouho jsme neviděli slunce, dodala už v obci Bezimenne, která leží asi 30 kilometrů východně od Mariupolu na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty. Podle ruského ministerstva obrany bylo evakuováno z území u Azovstalu na 80 civilistů, kteří zamířili právě do Bezimenne. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme