Plnění zásobníků plynem je finančně náročné, požadovaná naplněnost je reálná

foto Zásobník zemního plynu - ilustrační foto.

Praha - Plnění zásobníků plynem bude letos pro obchodníky finančně náročnější než v předchozích letech, naplnit zásobníky alespoň na 80 procent je ale reálné. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Zásobníky plynu v ČR budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN).

Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. V posledních letech ale byly zásobníky plné, výjimkou byl loňský podzim, kdy se naplněnost pohybovala kolem 90 procent.

Finanční nákladnost plnění zásobníků se odvíjí od hodnoty zemního plynu nakoupeného k uskladnění a hodnoty peněz po dobu uskladnění. "Tržní cena zemního plynu je nyní vysoká, nicméně nemalá část plynu k uskladnění se nakupovala za historické forwardové (nákup v určitý čas v budoucnosti za určitou cenu stanovenou v současnosti) ceny, a tak se zvýšení cen promítá do financování plynu v zásobníku jen částečně. Vyšší úrokové míry se již promítají plnohodnotně, ale vliv jejich nárůstu ve srovnání s vlivem růstu tržní cen je řádově menší. Ale obecně lze říci, že skladování zemního plynu se proti předchozím letům výrazně prodražilo, a tedy zatíží více i naši společnost," řekla ČTK mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Podobně hovoří firma innogy. "Finančně je za současné situace plnění zásobníků velmi nákladné a nese s sebou pro všechny hráče velká finanční rizika. Právě ty se snaží svým postupem ministerstvo průmyslu a obchodu zmírnit," řekl mluvčí innogy Martin Chalupský. Trh s plynem v ČR je plně liberalizován, stát tedy plyn nenakupuje. Nakupují ho většinou obchodníci na západoevropských burzách či od západoevropských obchodníků.

"Postup obchodníků se proto řídí čistě tržními pravidly. A ti v současné době vysokých cen mají jen nízkou motivaci k nákupům. Letos je totiž letní cena vyšší než zimní, a proto obchodníci nemají důvody využívat služby uskladnění plynu, a mohou mít tendenci se spoléhat na to, že v zimě obstarají levnější plyn," uvedl náměstek pro energetiku René Neděla. Základem navrhovaného mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou.

"Podle našich informací je už veškerá kapacita zásobníků v ČR rezervována. Na plnění by se měli podílet všichni obchodníci. MPO připravilo motivační principy a hlavně pravidlo, které umožní odebrat nenaplněnou rezervovanou kapacitu a poskytnout ji k využití jiným obchodníků. Tím se jasně zvyšuje právě reálnost splnění základního cíle, tedy naplnění 80 procent kapacity podzemních zásobníků na našem území," uvedl Chalupský.

Diskuse o možnostech zajištění naplněnosti zásobníků v souladu s požadavky navrhovaného nařízení EU se podle Slavíkové vede v odborných kruzích a na platformě Českého plynárenského svazu již několik týdnů. "Aktuálně připravované opatření tedy nepřišlo z čistého nebe. Každá země EU bude nyní vystavena nějakým obdobným opatřením s cílem dosáhnout požadované míry naplnění zásobníků ještě před zimou," řekla.

Zásobníky plynu v ČR byly loni naplněné z 90 procent, roky předtím byly plné

Zásobníky plynu v České republice jsou připravené i na stoprocentní zaplnění. Tempo ukládání zemního plynu do zásobníků se řídí požadavky zákazníků, tedy obchodníků s plynem. ČTK to řekla Simona Hladíková, mluvčí společnosti RWE Gas Storage, která je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v ČR. Loni na začátku října se naplněnost zásobníků dostala pod 90 procent, což byla výjimka proti předešlým rokům, kdy byly zásobníky naplněné na začátku podzimu na plnou kapacitu.

Zásobníky plynu v České republice budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent.

RWE Gas Storage má v Česku pět zásobníků - Třanovice, Štramberk, Lobodice, Dolní Dunajovice a Tvrdonice. "Tempo ukládání zemního plynu do zásobníků se řídí požadavky našich zákazníků, kteří nám každý den upřesňují množství zemního plynu, které chtějí uskladnit. Zásobníky jsou technicky i provozně připraveny na situaci, že budou zaplněny na celkovou kapacitu asi 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu," uvedla Hladíková.

Všechny zásobníky RWE Gas Storage fungují na principu sezonního uskladnění, tedy typicky během jarních a letních měsíců je uskladňovací sezona, během které jsou postupně zásobníky naplněny na maximum kapacity a v podzimních a zimních měsících se zemní plyn odtěžuje. "Stav zásob samozřejmě nesmí klesnout pod nulu. Zejména v případě teplých zim však mohou v zásobníku zůstat na konci zimní sezony zásoby v řádu desítek procent maximální kapacity," uvedla mluvčí.

Tempo takzvaného vtláčení se řídí nejen požadavky zákazníků, ale i technickými parametry, vtláčení i následná těžba se musí uskutečňovat postupně podle předem stanovených křivek, které jsou unikátní pro každý zásobník.

Zásobníky plynu v České republice jsou aktuálně naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách tak překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď