Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basketbalistky USK postoupily do čtvrtfinále Euroligy

Montpellier Basketbalistky ZVVZ USK Praha postoupily do čtvrtfinále Evropské ligy. K vyrovnání maxima z minulé sezony jim pomohla výhra 77:72 v dnešním závěrečném utkání základní skupiny na hřišti Montpellieru. České mistryně tak udržely třetí místo v tabulce skupiny A a v březnu se utkají se Salamankou o postup do Final Four.

Složitá matematika

Podle postavení v tabulce měl být soupeřem USK ruský Orenburg, který skončil na druhém místě skupiny B, ovšem vzhledem k tomu, že dál postoupily hned tři ruské celky, tak dva z nich se podle pravidel musejí spolu utkat ve čtvrtfinále. Proto vedení soutěže sáhlo k tomu, že Jekatěrinburg se utká s Orenburgem a USK dostane jeho soupeře Salamanku. Další dvě dvojice tvoří Galatasaray s Fenerbahce a Kursk s Bourges. "Slabý soupeř tam není žádný. Teď jsme vyrovnaly své loňské maximum a nyní se pokusíme dojít ještě o krok dál, do Final Four," řekla trenérka USK Natália Hejková.

"Bylo to složitější než loni, proto mám možná ještě větší radost. Naše skupina byla smrtící a každý mohl porazit každého. Třeba Galatasaray, který na začátku jen prohrával, nakonec ještě vybojoval postup. Bylo to velmi těžké a ceníme si, že se to povedlo. O to víc, že jsme měly v lednu těžké období, ale dokázaly jsme se z toho zvednout a ukázaly jsme vnitřní sílu," dodala.

Vítečkové vycházely trojky

Pražanky se hned v úvodu chytly při střelbě z dálky, Eva Vítečková dala v první čtvrtině tři trojky. Získaly tak rychle náskok osmi bodů, jenže domácí hráčky odpověděly šňůrou 8:0, o kterou se starala zejména Valeriane Ayayiová. Dvacetiletá francouzská reprezentantka dala v první části 11 bodů. Ve druhé části její roli převzala pivotka Elodie Godinová, která se trefovala především z dálky.

USK se nevedla obrana podle představ, a když se k tomu přidaly i zbytečné chyby a obdržený koš v poslední sekundě poločasu, šly vysokoškolačky na poločasovou přestávku s mankem šesti bodů. "V poločase bylo dusno, protože 43 obdržených bodů bylo opravdu hodně. To pomohlo a ve druhé půli už obrana byla optimální. Ale byly to nervy a musely jsme bojovat do úplného konce," hodnotila Hejková.

Godinová byla v ráži a dlouho držela vedení domácích, ale pak dala osm bodů v řadě do té doby nevýrazná rozehrávačka USK Danielle Robinsonová a Pražanky rázem vedly. "Danielle se konečně probudila. Ve druhé půli dávala důležité koše a především dobře bránila," chválila Hejková.

Velmi dobrý zápas hrála zejména zkušená španělská rozehrávačka USK Laia Palauová, která před zápasem měla nejhorší úspěšnost střelby za tři body v soutěži, tentokrát však dala tři trojky. Svůj tým táhla i dobrou obranou a tradičně přihrávkami, kterých posbírala hned 11 a potvrdila tak, že je v asistencích nejlepší ze všech hráček této sezony Euroligy.

Byla to právě Palauová, kdo odrazil snahu domácích ještě rychle získat vedení na svou stranu a pokusit se vybojovat výhru o 12 bodů, kterou Francouzky k postupu potřebovaly. Jenže české mistryně si zkušeně hlídaly vedení a dovedly zápas k postupovému vítězství. 

Montpellier - USK Praha 72:77 (21:22, 43:37, 57:58)

Nejvíce bodů: Godinová 21, Halmanová 16, Tanquerayová 13, Ayayiová 12 - Vaughnová 17, Palauová 15, Petrovičová 14, Vítečková 13, Robinsonová 10. Fauly: 11:17. Trestné hody: 15/9 - 10/8. Trojky: 3:9. Doskoky: 29:40.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články