V Azovstalu se stále ukrývá přes dvě stě lidí. Ukrajina hlásí smrt tří civilistů v Doněcké oblasti

V Mariupolu obléhaném na jihovýchodě Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uvězněno asi 100 000 civilistů. Přes 200 z nich se spolu s obránci města ukrývá v rozsáhlých ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko. V Doněcké oblasti zemřeli v úterý při ruském ostřelování tři lidé, uvedla agentura Ukrinform.

Mariupol/Kyjev/Moskva/Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci proruských jednotek odpalují vícenásobný raketový odpalovací systém BM-21 Grad během bojů poblíž závodu Azovstal v Mariupolu

příslušníci proruských jednotek odpalují vícenásobný raketový odpalovací systém BM-21 Grad během bojů poblíž závodu Azovstal | Zdroj: Reuters

Ocelárny Azovstal jsou v Mariupolu poslední baštou ukrajinského odporu a Rusové na ně podle Kyjeva nepřestávají útočit. V útrobách obrovského metalurgického komplexu je podle různých zdrojů ukryto přibližně 2000 ukrajinských bojovníků a stovky civilistů, někteří z nich tam jsou podle médií i řadu týdnů.

Z oblasti bojů se od začátku války podařilo zachránit na 350 000 lidí, řekl Zelenskyj

Číst článek

V neděli se z areálu podařilo dostat přibližně sto civilistů a evakuace mají nadále pokračovat. Mariupol je v obležení ruských sil od začátku března a humanitární situace ve městě je podle různých zdrojů kritická.

Ruské síly od úterního rána ostřelují město Vuhledar v Doněcké oblasti. Zatím jsou zprávy o třech zabitých civilistech, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform s odkazem na informace úřadů o situaci v jednotlivých regionech. Pod neustálou palbou jsou ve stejné oblasti také obce Lyman a Avdijivka.

Ukrajinské úřady se dál snaží lidi z míst u frontové linie evakuovat, uvedla agentura. Nepřátelské síly v noci rovněž ostřelovaly Charkov a další místa v Charkovské oblasti. Oběti odtamtud hlášeny nejsou.

K ostřelování dochází i v Chersonské oblasti na jihu země, kterou ruské invazní síly částečně získaly pod svou kontrolu. Noc byla naopak klidná v Oděse, dalším městě na jihu části Ukrajiny, které v poslední době čelí ruským útokům.

Článek pokračuje pod online reportáží.

V pondělí si v tomto přístavním městě raketový útok vyžádal život čtrnáctiletého dítěte. V pondělí večer Rusové útočili také na Mykolajiv, ležící asi 130 kilometrů východně od Oděsy. 

Oslabená ruská armáda

Navzdory výrazným investicím v posledních letech je ruská armáda po invazi na Ukrajinu výrazně slabší, a to jak materiálně, tak i koncepčně. Ve své pravidelné ranní zprávě to v úterý uvedlo britské ministerstvo obrany.

Evakuace civilistů z Azovstalu začala, potvrdil Zelenskyj. Ocelárny opouštějí desítky lidí

Číst článek

Obnovu ruské armády navíc ztíží sankce uvalené západními zeměmi, což bude mít dlouhodobý dopad na schopnost Ruska nasadit konvenční vojenskou sílu, domnívá se britské ministerstvo. Ruský obranný rozpočet se v letech 2005 až 2018 přibližně zdvojnásobil.

Investice podle Londýna plynuly zejména do několika špičkových leteckých, pozemních a námořních kapacit. „Modernizace fyzického vybavení však Rusku neumožnila ovládnout Ukrajinu. Selhalo ve strategickém plánování i při realizaci svých operací, početní převahu nedokázalo proměnit v rozhodující výhodu,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Ruská armáda za 68 dní od začátku invaze na Ukrajinu přišla o 23 800 mužů, 194 letadel, 155 vrtulníků a více než 1000 tanků a přes 2500 obrněných vozidel, píše server Ukrajinska pravda. Jeho tvrzení ale nelze nezávisle ověřit, Moskva přiznává výrazně nižší ztráty.

Ve své pondělní zprávě britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme