Gazdík ví o „škole hrůzy“ v Bílině měsíc. Tolik agresorů jinde v Česku není, ujišťuje

Ministr školství Petr Gazdík

360° (504)

Situace na základní škole v Bílině je extrémní, ale v Česku ojedinělá. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr školství Petr Gazdík (STAN). Do školy se chystá vyrazit, ale nechce předem avizovat kdy, aby viděl, co se na místě ve skutečnosti děje.

Ničení školního majetku, agresivní chování, vulgarita a osahávaní spolužaček. Tak ztrpčuje život žákům a pedagogům na základní škole Za Chlumem v Bílině přibližně třicítka žáků. Na bezpečnost proto od května dohlíží zaměstnanci bezpečnostní agentury.

„Přibližně před měsícem mi volala paní ředitelka. V příštích dvou měsících školu nečekaně navštívím, abych přišel do skutečné hodiny a do skutečných problémů,“ uvedl Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS. Jako ministr ale konkrétní situaci nemůže vyřešit. Důležitá je pro něj prý znalost, jak se může situace vyhrotit, a možnosti, jak následně směřovat legislativu a řešit problémy ve všech ostatních školách.

V jiných školách dělají problémy jen jedinci

Problémy na škole v Bílině jsou podle ministra v Česku ojedinělé. Pokud by se něco podobného dělo i jinde, Gazdík předpokládá, že by se učitelé nebo rodiče ostatních žáků určitě ozvali.

„V ostatních školách se jedná o jedince, takto velký kolektiv agresorů ale jinde v Česku není. Musíme ukázat nezletilým žákům, že jsou limity, které nesmí překročit,“ apeloval ministr.

Zda se jedná výhradně o inkludované děti, nebo jen nevychované, Gazdík zatím neví. Důležité ale je, že pokud jsou děti nezletilé, zodpovídají za ně rodiče.

„Začleňování dětí, které mají poruchy nebo postižení, není samo o sobě špatné. Sám jsem byl učitelem ve třídě, kde byla holčička po mozkové obrně a začlenila se. Ale to, co v jedné škole funguje, v jiné nemusí. Je to o diskuzi a individuálním přístupu,“ apeloval Gazdík.

Starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO) v pořadu konstatovala, že přesně neví, co ministr při své návštěvě uvidí. „Je rozdíl mezi pondělím a pátkem, kdy některé děti, co dělají problémy, mají prodloužený víkend a nechodí. Snad pohovoří i se samotnými pedagogy. Slyšet vše přímo od nich je opravdu strašlivé,“ vzkázala.

Problémy gradují

Také podle starostky je sídlištní škola s 500 žáky výjimečná. Důvodem je vyloučená lokalita, kde funguje obchod s chudobou. „Jak přibývají žáci ze sociálně nepřizpůsobivých rodin, ubývá ostatních. Problémy gradují,“ zdůraznila.

Policisté podle místních vyjíždějí do školy poměrně často. Kvůli nízkému věku pachatelů toho ale příliš dělat nemohou. „V uplynulých šesti měsících řešili policisté čtyři přestupky proti občanskému soužití v jedné bílinské škole. Všechny přestupky byly odloženy, neboť je spáchaly nezletilé osoby,“ uvedla mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Tagy: