Fiala jede do Berlína. Se Scholzem a prezidentem bude řešit Ukrajinu i energetiku

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek v Berlíně setká s německým kancléřem Olafem Scholzem i prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Hlavními tématy jednání bude dramatické dění na Ukrajině, energetická bezpečnost a česko-německé vztahy. V 18:30 by se měl Fiala společně s Scholzem zúčastnit tiskové konference. Sledovat ji můžete na cnn.iprima.cz.

Fiala po příletu do německé metropole uctí ve věznici Plötzensee památku obětí, které tam popravili nacisté. Mezi zabitými bylo i 701 československých občanů. Český premiér poté navštíví Německou společnost pro zahraniční politiku (DGAP) a následně ho ve svém sídle na zámku Bellevue přijme prezident Steinmeier.

Vrcholem cesty bude v 18 hodin setkání s kancléřem Scholzem, který Fialu přijme s vojenskými poctami. Oba šéfové vlád jednání zakončí pracovní večeří.

Fiala plánoval do Berlína odcestovat již v březnu, kdy byl termín kvůli dramatickému mezinárodnímu dění po ruské invazi na Ukrajinu odložen na duben. Návštěva se ale neuskutečnila ani v dubnu, protože Fiala tehdy po nákaze covidem nebyl připravený na tak náročný program.

Harmonogram

12:00 – Uctění památky odbojářů proti nacismu ve věznici Plötzensee

14:30 – Návštěva Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP)

16:00 – Jednání s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem

17:00 – Prohlášení pro média na velvyslanectví ČR

18:00 – Přijetí s vojenskými poctami u kancléře Olafa Scholze

18:30 – Společná tisková konference obou státníků

19:00 – Pracovní večeře českého premiéra a německého kancléře

Tagy: