Chceme se stát kandidátem pro vstup do EU, řekl Zelenskyj a prozradil termín

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, 30. dubna

V Moskvě se uskutečnila vojenská přehlídka. Prezident Putin ve svém projevu hájil útok na Ukrajinu jako nutnou reakci na kroky Západu. Mezitím dál pokračují boje na východě i na jihu Ukrajiny. Ta podle prezidenta Zelenského dělá vše pro to, aby se přiblížila Evropské unii. Kandidátský status Ukrajinci očekávají již v červnu. Šéf Bílého domu Biden podepsal zákon, který umožní urychlit a zjednodušit dodávky zbraní Ukrajině.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v Moskvě přednesl u příležitosti 77. výročí porážky nacistického Německa projev, v němž znovu hájil invazi na Ukrajinu. Moskva podle něj musela reagovat na kroky států NATO, které se chystaly zaútočit na Rusko.

Mezitím dál pokračují boje na Ukrajině. Ta podle prezidenta Volodymyra Zelenského dělá vše pro to, aby se přiblížila Evropské unii. Kandidátský status Ukrajinci očekávají již v červnu.

Zelenskyj rovněž uvedl, že z hutního areálu Azovstal v Mariupolu již bylo zachráněno více než 300 civilistů. Ve svém projevu také řekl, že úřady se nyní zaměří na evakuaci zraněných a zdravotníků i na práci na humanitárních koridorech pro všechny obyvatele Mariupolu a okolí.

Později informoval také o tragické bilanci sobotního ruského útoku na školu v obci Bilohorivka. „V důsledku ruského úderu na Bilohorivku v Luhanské oblasti bylo zabito asi 60 lidí, civilistů, kteří se ukrývali ve škole před ostřelováním,“ uvedl.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina vojenská přehlídka projev Volodymyr Zelenskyj Rusko Mariupol Ukrajinská krize ruská invaze na Ukrajinu