Babiš: ANO by se mělo začít rozhlížet po novém předsedovi, nechci ale na nikoho ukazovat

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš

Rozhovor s Babišem

Hnutí ANO by se mělo porozhlédnout po novém předsedovi. Tato slova na sociálních sítích napsal současný šéf ANO Andrej Babiš. Expremiér má za to, že nový lídr by jím založené hnutí měl vést do příštích sněmovních voleb, které se uskuteční v roce 2025. Sám prý nechce na nikoho ukazovat. Jeho konec by mohl souviset s možností, že by kandidoval v prezidentských volbách. Babiš kromě toho zmiňuje, že chce udělat několik změn ve své stínové vládě.

Babiš se v dlouhém čtvrtečním textu na sociálních sítích primárně chválí a připomíná například to, že ANO vyhrálo osm voleb za sebou. Příspěvek publikoval při příležitosti desetiletého výročí založení hnutí ANO, se kterým se dvakrát dostal do vlády, přičemž ji jedno období i vedl coby premiér.

Podle Babiše by v čele hnutí mělo brzy dojít ke změnám. A to i na nejvyšším postu, který od založení zastává právě on. ANO by se podle něj „mělo pomalu ale jistě začít porozhlížet po někom, kdo po mně převezme post předsedy a povede kandidátku do sněmovních voleb v roce 2025“. Sám prý ale nechce na nikoho ukazovat. „Silných osobností máme dost, ale ne všichni mají potenciál lídra,“ píše dále Babiš. Podle něj musí rozhodnout hnutí.

Expremiér mimo jiné ve svém textu uvedl, že již v brzké době chystá změny ve své stínové vládě, tedy v uskupení, které si vytvořil po odchodu do opozice. „Vidím to i ve stínové vládě, kde máme stínové ministry aktivní a stínové ministry méně aktivní. Za půl roku fungování si myslím, že bude třeba stínovou vládu obměnit, aby dostal šanci někdo jiný,“ dodává Babiš.

Vážené dámy, vážení pánové, 11. května to bylo deset let, co vzniklo hnutí ANO. Dobře si pamatuji na naše začátky, kdy...

Posted by Andrej Babiš on Thursday, May 12, 2022

Babišův konec jako předehra k prezidentským volbám?

Babišův avizovaný konec v čele ANO může souviset s možností, že by v příštím roce kandidoval v prezidentských volbách. Expremiér se sice vytrvale odmítá vyjádřit, zda skutečně bude o post hlavy státu usilovat, ale již několikrát svůj zájem projevil.

Zatím údajně dal sám sobě ultimátum do září, kdy se k možné kandidatuře plánuje vyjádřit. Průzkumy ho ovšem pasují do role hlavního favorita, který by měl uspět minimálně v prvním kole. Ve druhém by ho však nejspíš čekal tuhý boj, přičemž jeho největším soupeřem se aktuálně zdá být generál ve výslužbě Petr Pavel.

Babišovi ovšem může uškodit kandidatura předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Podle expertů totiž on i Středula budou usilovat o podobné voliče. Odborový předák se zároveň může opřít o veřejnou podporu prezidenta Miloše Zemana, který sice v minulosti vyzýval Babiše ke kandidatuře, nyní má už ale zjevně jiného favorita – přávě Středulu.

Tagy: