Plzeň po výhře nad Hradcem a díky dalšímu zaváhání Slavie slaví zisk ligového titulu

Ve středu večer se rozhodlo o držiteli mistrovského titulu v české fotbalové Fortuna lize pro sezónu 2021/22. Stala se jím po čtyřech letech Viktoria Plzeň, který zvládla svůj nejdůležitejší zápas v nadstavbě, když kolo před koncem vyhrála nad Hradcem Králové na jeho azylovém hřišti v Mladé Boleslavi 2:0. Oslavy však musely ještě chvíli počkat, jelikož souběžně hraný zápas Slavie v Ostravě končil o něco později. Protože v něm Pražané opět zaváhali, když pouze remizovali 1:1, oslavy v Plzni mohly propuknout naplno. Mezitím sparťané prohlubují svou krii a v duelu se Slováckem prohráli 1:2.

Západočeši do svého důležitého zápasu vkročili tou správnou nohou, protože už po dvaceti minutách hry dostal Plzeň do vedení Beauguel. Druhou pojišťovací branku pak přidal deset minut po začátku druhého poločasu Mosquera.

Nováček z východu Čech se sice stejně jako v předešlých zápasech s největšími favority snažil o zdramatizování zápasu, ovšem tentokrát narážel na pozornou defenzivu a naprosto bezchybného gólmana Jindřicha Staňka. Nejblíže ke skórování pak hradečtí byli ke konci zápasu, kdy měli k dispozici hned několik standardních situací, ale žádnou z nich nakonec nevyužili.

Když sudí Ondřej Berka odpískal konec, nejenže se dočkala Plzeň 21. utkání v řadě bez prohry, muselo se navíc ještě počkat na to jak dopadne duel Slavie v Ostravě. Tam to nakonec skončilo 1:1 a parta kouče Michala Bílka tak mohla začít slavit zisk ligového titulu po čtyřech letech.

Navzdory tomu, jak to nakonec pro lavii dopadlo, svůj zápas taktéž začala výtečně, když už se po pěti minutách hry trefil Sor. Jenomže ještě do konce první půle dokázal vyrovnat 1:1 Buchta. Sešívaným nepomhlo pak k lepšímu výsledku ani vyloučení ostravského Davida Lischky. K tomu došlo dvacet minut před koncem ptoé, co Lischa zfauloval unikajícího Sora. Z následného volného přímého kopu z hranice šestnáctky pak Holeš trefil pouze břevno. Poté slávisté sudímu Fraňkovi vyčítali, že nezapískal penaltu po zákroku gólmana Laštůvky na Sora. Pražanům tak tedy zbyly oči pro pláč.

A to stejné se dá říct i o jiných Pražanech, o Spartě. Ta ani pod dočasným koučem Michalem Horňákem nedokázala potěšit své stále více naštvané fanoušky a opět selhala, jelikož prohrála 1:2 a třetí zápas po sobě tak odešla bez vítězství.

Byl to ale poslední domácí zápas pro kapitána Bořka Dočkala, který po této sezóně ukončuje kariéru a podle všeho také pro kanonýra Adama Hložka, jenž podle všeho zamíří do italské Neapole. Oběma aplaudovali fanoušci ze sparťanských tribun.

Konečné výsledky Fortuna ligy (11.5.2022):

Skupina o titul:

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:1Branky: 32. Buchta - 2. Sor

Hradec Králové - Plzeň 0:2Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera

Sparta Praha - Slovácko 1:2Branky: 30. Hancko (z pen.) - 55. Holzer, 81. Havlík

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Viktoria Plzeň sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 24 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy