Ukrajina se snaží vyjednat evakuaci 38 těžce raněných vojáků z oceláren Azovstal

Ukrajinská strana se s Ruskem snaží vyjednat evakuaci 38 těžce raněných vojáků z mariupolských oceláren Azovstal, oznámila ve čtvrtek ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Podle ukrajinského generálního štábu Rusko dál Azovstal bombarduje s cílem zabít tamní obránce.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzačení ukrajinští vojáci jsou odkázáni na pomoc uvnitř ostřelovaného Mariupolu

Zmrzačení ukrajinští vojáci jsou odkázáni na pomoc uvnitř ostřelovaného Mariupolu | Zdroj: Reuters

Vereščuková uvedla, že obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců, mnozí jsou zranění. Ruská ofenziva pokračuje také v Donbasu, naopak z okolí Charkova se ruská armáda podle britského ministerstva obrany údajně stáhla.

Důkaz o válečném zločinu? Ruští vojáci u Kyjeva podle videa zavraždili civilisty a vyrabovali autosalon

Číst článek

„V Mariupolu se hlavní úsilí okupantů zaměřuje na blokování a pokusy o zničení našich jednotek v areálu závodu Azovstal. Nepřítel pokračuje v leteckých úderech,“ uvádí zpráva ukrajinského generálního štábu.

Vereščuková podle agentury Unian oznámila, že z odhadované tisícovky ukrajinských obránců je polovina vážně zraněná.

„V současnosti jednáme o evakuaci 38 těžce zraněných bojovníků, kteří nedokážou stát na vlastních nohou. Postupujeme krok za krokem,“ napsala čtvrtek Vereščuková na telegramu.

Zdůraznila, že usiluje o výměnu 38 raněných za ruské válečné zajatce, pak bude vyjednávat o dalších. V současnosti se podle ní nevedou žádná jednání o „výměně 500 nebo 600 lidí“, jak informovala některá média.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu mariupolských oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak ve středu zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení blokády Mariupolu vojenskými prostředky není v současné době možné.

Ruská vojska se už řadu týdnů snaží Azovstal dobýt a komplex ostřelují. Přestože v sobotu Vereščuková oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší osoby, ženy i děti, podle středečního prohlášení Kyjeva v objektu kromě vojáků, kteří komplex brání, stále zůstává asi stovka civilistů.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek také uvedl, že ruská armáda pokračuje v ofenzívě, jejímž cílem je plné obsazení Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti. Jižně od Izjumu se vojska snaží přeskupit a obnovit útok na města Barvinkove a Slovjansk.

Rusko a Ukrajina bojují o důležitý bod v Černém moři. ‚Kdo získá Hadí ostrov, ovládne válku,‘ varuje expert

Číst článek

Současně pokračují částečně úspěšné útoky na výspu ukrajinské obrany na linii měst Lyman, Rubižne a Severodoněck. Poblíž Lymanu se ruským silám podařilo překročit řeku Siverskyj Doněc.

Za poslední den ukrajinští obránci na území Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazili devět ruských útoků a zničili osm tanků, šest obrněných vozidel, pět automobilů a jedno protiletadlové dělo. Ukrajinská protivzdušná obrana také sestřelila čtyři ruské bezpilotní letouny Orlan-10. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném ranním hlášení k situaci na Ukrajině sdělilo, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku severně od Charkova, kde osvobodily několik obcí.

V důsledku přesměrování hlavní pozornosti ruské armády na Donbas jsou na severovýchodě ruské jednotky zranitelné při „mobilních a vysoce motivovaných ukrajinských protiútocích“ a byly nuceny se stáhnout. Po přeskupení budou pravděpodobně opět nasazeny s úkolem bránit hlavní zásobovací trasy vedoucí na frontu u Izjumu.

Rusko dál bombarduje Azovstal. Obránci věří v možný průlom blokády, podle Kyjeva to není možné

Číst článek

Rusko od útoku na Ukrajinu před 78 dny přišlo o přibližně 26 650 vojáků, 1195 tanků, 2873 obrněných vozidel, 534 děl, 191 raketometů, 199 letadel, 161 vrtulníků, 398 dronů a 13 lodí, odhadl ukrajinský generální štáb.

Rusko ve čtvrtek dopoledne zaútočilo střelou s plochou dráhou letu na Záporoží, ve městě hoří obytná budova. Další škody se upřesňují, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady.

Tři mrtvé a 14 raněných si vyžádal noční nálet na město Novhorod-Siverskyj v Černihivské oblasti a nejméně jeden civilista byl zabit při ostřelování obce Stari Vyrky v Sumské oblasti ruskými samohybnými děly, dodala.

voj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme