První den hokejového mistrovství bez překvapení, pět gólů nasázela Kanada i domácí Finsko

Úvodní den hokejového mistrovství světa přinesl vítězství favoritů. Slovensko zdolalo houževnaté Francouze 4:2, v souběžně hraném utkání se radovali i Američané potom, co přemohli Lotyšsko 4:1. Rovnou pět gólů nadělila svým soupeřům Kanada, potom i domácí Finsko.

Helsinky a Tampere Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí hokejový výběr na mistrovství světa ve Finsku

Domácí hokejový výběr na mistrovství světa ve Finsku | Foto: Maxim Thoré | Zdroj: REUTERS/Bildbyran

Finové po zahajovacím ceremoniálu potěšili rozbouřili 11.413 diváků poprvé v 19. minutě, když Armia místo skryté střely našel krásnou nahrávkou Pesonena a ten nezaváhal. Od druhé třetiny už pak začali naplno potvrzovat roli favorita. 

Slováci otevřeli mistrovstí světa výhrou 4:2 nad Francií, přestřelku rozhodl ve druhé třetině Takáč

Číst článek

Přišel velký finský tlak, umocněný tím, že proti unaveným hráčům soupeře stíhali vystřídat. Zblízka zakončoval Hartikainen, ale Haukeland ho skvěle vychytal.

Ve 32. minutě se prosadil nečekanou střelou z kruhu Rajala a Finové od té chvíle začali na ledě dominovat. Ještě do druhé přestávky přidal třetí zásah Björninen, kterému kotouč naservíroval před odkrytou branku Anttila.

Na začátku posledního dějství se dokonale trefil z kruhu Armia a využil početní výhodu. Skóre uzavřel dvě minuty před koncem Sallinen.

Tři body za branku a dvě asistence si připsal další útočník Toni Rajala, čisté konto vychytal díky 20 zákrokům Jussi Olkinuora.

Sestřih utkání Finsko - Norsko:

USA 4:1 Lotyšsko

Američané proti Lotyšsku rozhodli už v první třetině, ve které si vypracovali tříbrankový náskok. Gólem a asistencí se na jejich výhře podílel kapitán Seth Jones.

Prolomí hokejisté USA šedesátileté čekání na zlato? Mladý tým zkusí napodobit ‚Zázrak na ledě‘

Číst článek

„Myslím si, že jsme hráli dobře. Byl to slušný začátek,“ řekl tahoun Jones. Sedmadvacetiletý hráč startuje na třetím světovém šampionátu, v roce 2014 byl v Minsku vyhlášen nejlepším obráncem.

V 7. minutě Bellows a Barber tečovali Peekovo nahození od modré čáry a gólman Merzlikins inkasoval poprvé. Následně jej v početní výhodě překonal Jones. Kapitán USA se podílel i na třetí brance, když v oslabení přihrál Bordeleauovi, jehož pokus Merzlikins zjevně podcenil.

V čase 20:33 se o čtvrtou branku postaral přesnou střelou Lafferty. Lotyši dokázali už jen snížit, a to díky přesilovkové trefě Džerinše. 

„Myslím, že jsme dnes udělali spoustu dobrých věcí. Vždy, když jste se spoluhráči jen pár dní, je důležité, abyste získali chemii ve speciálních formacích,“ řekl útočník Buffala John Hayden na webu Mezinárodní hokejové federace.

Sestřih utkání USA - Lotyšsko:

Německo 3:5 Kanada

Kanaďané i díky dvěma gólům útočníka Pierrea-Luca Duboise vedli po dvou třetinách už 5:1 a Němci ve třetí třetině zkorigovali výsledek díky dvěma využitým přesilovkám pěti proti třem.

Němcům ale nepomohly ani tři body za gól a dvě asistence obránce Moritze Seidera. Kanaďané nechtěli připustit špatný vstup do turnaje jako loni v Rize, kde dokráčeli k triumfu i přesto, že úvodní tři zápasy prohráli. Poslední neúspěšný duel tehdy sehráli právě s Němci (1:3).

„Bylo to důležité vítězství. Odehráli jsme dobrý zápas,“ řekl webu IIHF obránce Thomas Chabot, který při své třetí účasti na mistrovství světa vede poprvé Kanadu jako kapitán. 

Všechny zásahy zaznamenal zámořský tým v první a druhé třetině. Outsideři sice v závěrečném dějství dvakrát snížili, na náskok favoritů ale byli krátcí.

Sestřih utkání Německo - Kanada:

Slováci s Francií ztratili dvoubrankový náskok, ale plný bodový zisk jim zařídil v 39. minutě Samuel Takáč. Osm sekund před koncem zpečetil výsledek v power play do prázdné branky svým druhým gólem v utkání Pavol Regenda.

ČTK, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme