SAE si zvolily nového prezidenta, stal se jím korunní princ Abú Zabí

foto Nejvyšší rada vládců Spojených arabských emirátů dnes zvolila nového prezidenta této země korunního prince Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána (na archivním snímku z roku 2021).

Abú Zabí - Nejvyšší rada vládců Spojených arabských emirátů dnes zvolila nového prezidenta této země korunního prince Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána. Ten je bratrem zesnulého prezidenta šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána a v posledních letech byl faktickým vládcem v zemi, napsala agentura AFP.

Podle státní agentury Wam rada vládců, která sdružuje zástupce sedmi emirátů, jež tvoří SAE, schválila jmenování nového prezidenta jednomyslně. "Odpřisáhli jsme mu věrnost a náš lid mu také slíbil věrnost," uvedl vládce dubajského emirátu a premiér Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Šajch Chalífa bin Zajd Nahaján stál v čele SAE od roku 2004, kdy zemřel jeho otec. V roce 2014 však utrpěl mrtvici a musel se podrobit vážné operaci. Od té doby se prakticky neukazoval na veřejnosti a v posledních letech se faktickým vládcem v zemi stal jeho bratr.

V letech kdy byl faktickým vládce v arabské zemi, Muhammad bin Zajd Nahaján posílil mezinárodní vliv SAE a z její armády vytvořil vojenskou sílu na vysoké technologické úrovni, napsala agentura Reuters. Společně se Saúdskou Arábií se SAE zapojily do tažení v Jemenu a Zajd Nahaján se skrze diplomacii i za použití zbraní snažil co nejvíce omezit vliv Íránu v oblasti. Známý je také svým odmítavým postojem k Muslimskému bratrstvu a obecně k zpolitizovanému islámu. Patřil ale také k odpůrcům prodemokratických protestů v roce 2011.

Diplomaté a analytici považují nového prezidenta SAE za modernizátora a charismatického muže. Bývalý americký prezident Barack Obama ho ve svých pamětech označil za "nejchytřejšího" vládce v Perském zálivu, připomněla agentura Reuters. Američtí diplomaté na něm oceňují, že umí uvažovat v širších historických souvislostech. Pod jeho stínovou vládou se snažil ukázat SAE jako otevřenou zemi, ačkoliv policie a úřady stále pronásledují politické odpůrce a kritické hlasy.

Vláda SAE vyhlásila kvůli úmrtí prezidenta 40denní smutek a nařídila spustit vlajky na půl žerdi. Na ministerstvech i v soukromém sektoru nařídila třídenní pozastavení práce. V neděli SAE navštíví, aby projevil smutek z úmrtí hlavy státu, francouzský prezident Emmanuel Macron. Pro francouzský zbrojní průmysl se SAE staly v posledních letech velmi významným klientem.

Od vyhlášení nezávislosti v roce 1971 se jedná teprve o třetího prezidenta v čele země. Přes 30 let SAE vládl zakladatel státu šajch Zajd bin Sultán Nahaján, který v roce 2004 rovněž zemřel v úřadu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď