finále
14.05.2022 17:45 CET
0 : 0
5:6 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Kostas Tsimikas dal rozhodující penaltu (© AFP)

Pohárové finále jako přes kopírák. Liverpool v FA Cupu obral Chelsea o další trofej

Fotbalisté Liverpoolu si vyšlápli na Chelsea a ve finále FA Cupu ji porazili 1:0 po penaltovém rozstřelu. V něm se blýskl Konstantinos Tsimikas, jenž v sedmé sérii proměnil rozhodující penaltu. Reds tak po vítězství v EFL Cupu, v němž totožným způsobem sestřelili právě Blues, získali svou druhou trofej v sezoně. Jedinou kaňkou na jejich vítězství bylo zranění hvězdného Mohameda Salaha.

Fotbalisté Liverpoolu měli v závěru sezony plné ruce a nohy práce. Ještě před koncem ligového ročníku a finále Ligy mistrů je čekalo vyvrcholení domácího FA Cupu, kde narazili na Chelsea. Blues doufali, že odčiní zaváhání z finále anglického ligového poháru, kde podlehli právě týmu z města Beatles. Reds naopak stále snili o kvadruplu a zisk nejstarší trofeje v Anglii byl po triumfu v EFL Cupu druhým krokem k tomuto cíli.

Hráči v červeném na svého soupeře od začátku vlétli a už v osmé minutě mohli jít do vedení. Trent Alexander-Arnold vyprodukoval naprosto exkluzivní přihrávku šajtlí, kterou poslal do samostatného úniku Luise Díaze. Kolumbijský útočník však nedokázal zakončit přesně a nechal vyniknout Edouarda Mendyho. Na opačné straně se po rychlém brejku dostal v okolí penaltového puntíku ke střele Christian Pulišič, svůj projektil však poslal těsně vedle levé tyče. Po půlhodině hry všem fanouškům Liverpoolu zatrnulo. Zdravotní problémy donutily opustit hřiště nejlepšího střelce týmu Salaha, kterého vystřídal Diogo Jota. Portugalský útočník mohl ve 45. minutě skórovat, z hranice malého vápna ovšem zamířil pouze nad.

Ihned po změně stran mohla Chelsea jít do vedení, Pulišiče ovšem vychytal Alisson a Marcos Alonso trefil z přímého volného kopu pouze břevno. Liverpool také zahrozil, střela Díaze zpoza vápna prolétla okolo levé tyče. Oba týmy se snažily nadále útočit a šance stále přicházely. Po hodině hry zakončoval technicky z hranice pokutového území Pulišič, ovšem znovu minul. Na opačné straně střílel z podobné pozice Díaz nad. Tým z Anfield Road se v závěru snažil zlomit zápas na svoji stranu, za zmínku stojí zejména střely Díaze a Andrewa Robertsona, které obě skončily na tyči.

Prodloužení rozuzlení nenabídlo a na řadu musel přijít penaltový rozstřel. Ten dospěl až do sedmé série, ve které rozhodl o vítězství Liverpoolu střídající Tsimikas.

Napínavý duel tak nakonec dotáhl do vítězného konce Liverpool, který si na své konto připsal celkově osmý titul v FA Cupu. Reds bude čekat ještě jedno finále, a to v Lize mistrů, kde se 28. května střetnou s Realem Madrid.

Autor: Livesport.cz / Moris Hyršl

Komentáře (405)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele