Zoufalství v Číně se stupňuje. Lidé prchají po žebřících, na covid se testuje i ovoce

Lidé v Šanghaji utíkají po žebřících.

Přísné lockdowny v Číně pokračují

Čína se stále potýká s novými případy covidu a pokračuje ve své extrémně přísné politice nulové tolerance. I když oficiálně se naprostá uzávěra 25milionové Šanghaje uvolňuje, stále platí pro většinu lidí rozsáhlý zákaz vycházení a povinný pobyt ve státem zřízených karanténách. A to nejen pro ty, kteří mají pozitivní test, ale i pro jejich sousedy.

Vyléčení lidé opouštějí nemocnice. Otevírají se úřady a banky. Dezinfikují se školy, které sloužily jako karanténní střediska. Takto optimisticky vypadá oficiální zpravodajství ze Šanghaje. Na sociálních sítích ale kolují jiné záběry. Fotbalový stadion proměněný v obří záchytné středisko. Schodiště obytných domů zatarasená ostnatým drátem. Zoufalí lidé prchající po provazových žebřících.

„Pokud jde o strategii nulové tolerance, myslíme si, že je to neudržitelný přístup, když vezmeme v úvahu povahu viru, jeho mutace a také to, že už máme mnoho dalších prostředků na jeho zvládnutí,“ prohlásil šéf WHO Tedros Ghebreyesus.

Čínská zdravotní policie přesto nemilosrdně odvádí do karantény nejen každého, kdo má pozitivní test, ale také celé rodiny ze sousedství nebo ze stejného patra v domě. Neposlušného „pacienta“ komando v bílém prostě znehybní, aby ho pak mohlo odvézt do nemocnice.

Lidé prý navíc musejí odevzdat klíče od bytu, aby ho mohli hygienici důkladně vydezinfikovat. Dezinfekce se v obrovském množství rozprašují prakticky všude. A k vidění jsou i scény, kdy se na covid testuje také zelenina a ovoce.

Problém v KLDR

Nulovou tolerancí se teď inspirovala Severní Korea, která tento týden vůbec poprvé přiznala covid v zemi. Podle oficiálních informací se příznaky objevily už u více než půl milionu lidí. Severokorejský vůdce, který se objevil na veřejnosti s rouškou, označil nemoc za „největší otřes“, jaký kdy zemi zasáhl. Korea má jeden z nejslabších zdravotních systémů, chybí tu léky i vybavení.

„Velká část obyvatel tam navíc trpí podvýživou, což je závažný faktor pro průběh jakékoliv nemoci a přispívá k daleko většímu riziku vážných následků či úmrtí,“ informoval epidemiolog Brian Wahl.

Kim Čong-un je ale optimistický. Podle něj Korea nemoc překoná hlavně „díky silnému politickému uvědomění obyvatel“.

Tagy: