„Rus to má v DNA.“ Geniální samorost, který komunistům utekl ve vlastním letadle. Ivo Žďárský o měnící se Americe, o svobodách a o Putinově invazi

Jeho život je všechno, jen ne obyčejný. Ivo Žďárský v roce 1984 dobyl titulní stránky světových médií, když tehdejší komunistický režim zesměšnil svým originálním útěkem ve vlastnoručně sestaveném letadle. Nový domov našel na samotě v opuštěném městečku Lucin ve státě Utah. Tady žije v hangáru a konstruuje velmi žádané vrtule pro menší letadla. Proč opustil slunnou Kalifornii, kde žil předtím dlouhá léta? Jsou podle něj Spojené státy stále tou výspou svobody, kterou byly dříve?

Od roku 2008 žijete více či méně samotářsky v odlehlém místě v utažské poušti, poblíž hranice s Nevadou. Co vás vedlo k rozhodnutí se sem přestěhovat?

Víte, omrzel mě život v Long Beach, Los Angeles. Myslím, že už mě unavovali lidé. Když jsem létal nad pouští s helikoptérou, uvědomil jsem si, že opravdu rád zůstávám v místech, kde nikdo není. Také rád trávím noci na vrcholcích hor někde uprostřed pouště. Odlehlost je výhodou i pro testování vrtulí, nikdo mě neobtěžuje, že dělám hluk.

Takže šlo spíše o praktické rozhodnutí, nebo to byla otázka svobody?

Obojí.

Považujete svobodu za nejdůležitější věc, kterou člověk může mít?

Ano.

Jak snadné je podle vás o svobodu přijít?

No, to je velmi snadné.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Kam se podle Iva Žďárského posouvá dnešní Amerika?
  • Proč opustil Kalifornii?
  • Omezil ho nějak covid v jeho samotářském životě uprostřed pouště?
  • Co říká na šok evropských lídrů z Putinovy invaze na Ukrajinu?
sinfin.digital