Bulharsko pomůže firmám a domácnostem zasaženým růstem cen energií a jídla

foto Plyn, zemní plyn, hořák, sporák, cena plynu – ilustrační foto.

Sofia - Bulharská vládní koalice schválila soubor podpůrných opatření na pomoc firmám a nízkopříjmovým domácnostem, na které doléhá vysoký růst cen energií a potravin způsobený zejména dopady války na Ukrajině. Plán počítá s částkou dvě miliardy leva (přes 25 miliard Kč), oznámil předseda bulharské vlády Kiril Petkov.

Bulharsko hodlá peníze poskytnout mimo jiné na zvýšení státních důchodů o více než 20 procent. Na rok se chystá snížit daně na chléb, topení a zemní plyn pro domácnosti, plán počítá i se zvýšením podpory pro mladé rodiny s dětmi, uvedla agentura Reuters.

Stimulační balíček podle úředníků v letošním roce nezvýší cíl rozpočtového deficitu, který je čtyři procenta ekonomického výkonu. Opatření bude podle nich financováno vyššími příjmy z daní.

Ruská plynárenská společnost Gazprom na konci dubna zastavila dodávky plynu do Bulharska, které z Ruska odebíralo kolem 90 procent suroviny. Gazprom rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenský podnik Bulgargaz odmítl za plyn platit v rublech. Bulharsko bude od června odebírat zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států, a to za cenu nižší, než jakou platilo ruskému dodavateli.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď