Německo darování tanků Česku vidí jako dobrý příklad pomoci Ukrajině

foto Ilustrační foto - Tank Leopard při armádním cvičení Arrow 22 ve Finsku, 4. května 2022.

Berlín/Praha - Darování 15 německých tanků Leopard 2A4 České republice jako kompenzace za předání českých těžkých zbraní ukrajinské armádě je dobrým příkladem toho, jak Berlín pomáhá Ukrajině bránit se ruské invazi. Dnes to prohlásila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dodala, že Německo chce v budoucnu ve zbrojních otázkách s Českem ještě více spolupracovat.

"Výměna s Českem je dalším velmi dobrým příkladem toho, jak Ukrajině můžeme v jejím statečném boji proti ruské agresi rychle a nekomplikovaně pomoci. Česko dodává těžké zbraně, my (Česku) pomáháme uzavřít mezery tanky Leopard ze zásob německého průmyslu," řekla Lambrechtová. "V budoucnu se s českými spojenci budeme na vyzbrojování a také na strukturální spolupráci našich bojových sil podílet ještě úžeji. To je ta správná cesta, jak posílit roli Evropy v NATO," dodala.

O bližší zbrojní spolupráci dnes na tiskové konferenci v Praze hovořila i česká ministryně obrany Jana Černochová. Česko se podle ní bude snažit s Německem nalézt více společných projektů. Černochová dnes informovala vládu, že Německo daruje Česku 15 tanků Leopard 2A4 a že Česko jedná s Německem o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací.

Patnáctka darovaných tanků nebude ze skladů německé armády, ale ze zásob německých průmyslových podniků. Německá armáda ovšem zajistí výcvik českých vojáků.

Německo se dlouho zdráhalo poskytovat Ukrajině těžké zbraně, nakonec ale takové dodávky Kyjevu přislíbilo. Kvůli západní výzbroji německé armády se však Berlín rozhodl zaměřit na kompenzace těm zemím, které Ukrajině předají svou sovětskou techniku, kterou ukrajinští vojáci umí používat. To, že do takové výměny bude zapojeno i Česko, oznámil německý kancléř Olaf Scholz 5. května, kdy v Berlíně přijal českého premiéra Petru Fialu.

Česko dodalo na Ukrajinu řadu těžkých zbraní, podle dostupných informací mimo jiné i tanky T-72.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď