V Kojetíně roste hala Amazonu: čerpadla místo plynu, roboti, střecha plná solárů a obří uvěr k tomu

Největší e-shop světa si bude třípatrový komplex pronajímat, majitelem bude česká společnost Accolade.

Luboš KrečLuboš Kreč

amazon

Foto: Accolade

Hala Amazonu v Kojetíně

0Zobrazit komentáře

Distribuční hala Amazonu, která vzniká u dálnice D1 v Kojetíně na Přerovsku, ukazuje, jak mají vypadat průmyslové komplexy budoucnosti. Střecha stavby o půdorysu 51 tisíc metrů čtverečních bude osazena fotovoltaickými panely s výkonem čtyři megawatty, vytápění obstará armáda čerpadel, nikde žádný plyn, v okolí porostou stovky stromů.

Součástí futuristického konceptu je ale i mnohem menší zapojení lidských pracovníků, centrum bude spoléhat na vysoký stupeň robotizace. „Nájemce do regionu spolu s otevřením haly přinese až dva tisíce pracovních míst,“ chlubí se Lucie Mareš Heřmanská, mluvčí investiční společnosti Accolade, která spolu s developerem Panattoni areál pro Amazon staví.

Jenže při pohledu na podlahovou plochu těch až dva tisíce míst není vlastně moc – kojetínská fabrika má sice rozlohu 51 tisíc metrů, jenže bude sahat do tří pater, takže celková plocha bude téměř 190 tisíc metrů čtverečních. Pro srovnání, ve středočeské Dobrovízi, kde má Amazon od roku 2015 distribuční centrum o poloviční ploše, pracuje až šest tisíc lidí…

Právě pokročilá automatizace, na kterou se Amazon globálně hodně soustředí, spolu s velkým důrazem na udržitelné technologie jsou zároveň i důvody, proč se na projekt podařilo vyjednat více než třímiliardový úvěr od konsorcia bank v čele s Komerční bankou. Pro Accolade, což je jeden z největších majitelů průmyslových hal ve střední a východní Evropě, jde o rekordní půjčku.

„Financující banky před poskytnutím úvěru podrobily projekt velmi přísnému posouzení, a to nejen z hlediska udržitelnosti financování, ale také té ekologické. Náročné požadavky vycházející z nově aplikovaných pravidel Evropské unie pomohl splnit komplexní systém vytápění, aplikace solárních panelů na výrobu elektrické energie či šetrný přístup k životnímu prostředí již během výstavby,“ říká finanční ředitel Accolade Tomáš Procházka.

strv-semerad-zeifart-smid-stava

Přečtěte si takéAccolade, STRV a Zoot patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v Evropě, za tři roky vyrostly o stovky procentAccolade, STRV a Zoot patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v Evropě, za tři roky vyrostly o stovky procent

Ambicí je získat pro distribuční centrum prestižní ekologický certifikát známý pod zkratkou BREEAM. Pro ten je důležitá nejen dlouhodobá ekologičnost, ale co nejnižší uhlíková stopa už při stavbě. S tím mají pomoct i zdánlivé detaily jako třeba to, že generální stavební firma Goldbeck Bau pár kilometrů od Kojetína provozuje závod na výrobu prefabrikovaných betonových prvků, které se mohly dovážet vlakem.

Jak vypočítává tisková zpráva: „Díky tomu, že je v blízkosti areálu železnice, bylo možné na stavbu přepravit vlakem 6 800 panelů, jejichž váha přesáhla 80 tisíc tun. Vlaky nahradily 2 267 kamionů, které by bylo potřeba využít k přepravě těchto panelů.“

Úvěr ve výši 3,4 miliardy korun, který má být nejvyšší takovou půjčkou poskytnutou na jednu průmyslovou stavbu v regionu, použije Accolade jednak na dostavbu komplexu, jednak na jeho dlouhodobý provoz. Amazon bude v hale jen dlouhodobým nájemcem, nikoli majitelem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym