Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí, řekl Zelenskyj

Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí. Podle serveru The Kyiv Independent to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusové podle něj obilí kradou. Kvůli ochromenému vývozu zemědělských produktů z Ukrajiny hrozí nedostatek potravin v chudých zemích, uvádí OSN.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes podle agentury Interfax-Ukrajina řekl, že Ukrajina spolu se svými partnery vytvořila dvě alternativní pozemní trasy pro export zemědělské produkce, aby zabránila hladu v Africe a dalších částech světa.

"Rusko ohrožuje blokádou našich přístavů miliony lidí. Ukrajina a její partneři ustavili dvě pozemní trasy k vývozu potravin, aby zachránili Afriku a další regiony před hladověním," uvedl Kuleba. Rusko podle něj musí blokádu ukončit a umožnit obnovu exportu. Ukrajinské ministerstvo zemědělství uvádí, že vývoz obilí je nyní omezen na 500.000 tun měsíčně, přičemž před válkou za stejné období Ukrajina vyvážela pět milionů tun obilí.

Vývozem z Ukrajiny se zabývaly i Spojené státy. Zvažují, že by kvůli tomu dočasně zrušily část sankcí proti ruskému spojenci Bělorusku, pokud by Minsk umožnil vyvážet ukrajinské obilí přes Bělorusko. Americký ministr zahraničí Antony Blinken Rusko obvinil, že používá potraviny jako zbraň.

Spojené státy zvažují možnost vývozu přes Bělorusko do litevského přístavu Klajpeda výměnou za šestiměsíční výjimku ze sankcí proti Bělorusku na uhličitan draselný, který se používá k výrobě hnojiv.

Německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová tento týden řekla, že svět může kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu čelit největšímu hladomoru od druhé světové války.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Senioři, ilustrační fotografie.

V ČR bude kolem roku 2050 více seniorů, než se myslelo. Reforma je podle Jurečky nutná

Seniorů bude v polovině 21. století asi o 200 tisíc více, než se předpokládalo před pěti lety. Počet by mohl překročit 3,3 milionu lidí, v takovém případě by byl o milion vyšší než nyní. Vyplývá to z nové zprávy o stavu důchodového systému, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je podle něj zřejmé, že penzijní reforma je nutná. 

před 1 hodinou

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

před 4 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy