Hrušínský našel „dobrého člověka“. Tlačí ho na Hrad

24.05.2022 10:02 | Ze sítí

Při čtení knihy odpovědí Pavla Fischera se herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský zasnil o tom, jaký by měl být další český prezident. Že se bude „chovat normálně“ prý nestačí, je třeba najít mezi politiky dobrého člověka. Například takového, který si nikdy nezavdal s KSČ. A herec také neopomenul odsoudit Vladimira Putina.

Hrušínský našel „dobrého člověka“. Tlačí ho na Hrad
Foto: Facebook J. Hrušínského
Popisek: Jan Hrušínský

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Hrušínský vzpomínal, jak křtil knihu Hovory s Pavlem Fischerem. Fischer v ní popisuje mimo jiné i zákulisí Pražského hradu v éře Havlova prezidentství a také zkušenosti z postu velvyslance ve Francii. A odpovídá na otázku, zda může prezident sjednocovat.

„Po 9 letech současné hradní reality jsem si uvědomil, jak zoufale nízko jsou nastaveny naše požadavky na kvalitu. Na poctivost, pravdu nebo morálku. Byl by obrovský pokrok, kdyby se příští prezident choval normálně, ale ani s tím bychom se asi neměli spokojit,“ prohlašuje herec, kterému senátorova kniha připomenula, že se blíží prezidentské volby.

Pokud jde o to, co Hrušínský považuje za normální, tak by prý prezident neměl na každém kroku porušovat ústavu a prezidentský slib, neměl by úmyslně rozdělovat společnost, lhát nebo se chovat nevychovaně.

„Nebude kolaborovat se státy, které Českou republiku označují za nepřítele, nebude zneužívat prezidentské milosti ke krytí usvědčených a právem odsouzených zlodějů, nebude se obklopovat neschopnými nebo všehoschopnými lidmi zcela nezpůsobilými vykonávat svěřené funkce… A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Zkrátka a dobře, skutečnost, že by se prezident měl chovat normálně, je jen základním předpokladem,“ vypočítával herec své podmínky normálnosti.

Podle principála je tedy asi čas na náročnost při výběru prezidenta. „Abychom před volbou příštího prezidenta nehledali jen dobrého politika, ale pokusili se mezi dobrými politiky najít dobrého člověka,“ vysvětlil svou myšlenku.

A začal vychvalovat Pavla Fischera, který už na prezidenta jednou neúspěšně kandidoval, jaké dával chytré odpovědi. „Je radost vidět v české politice člověka, jehož slova nejsou v rozporu s jeho činy. Člověka, který slušným způsobem otevřeně říká, co si myslí, a vlastně tak vrací slovům jejich původní význam. Je radost sledovat politika, který přes všechny svoje klady a zápory zůstal po celý život normálním a slušným člověkem,“ lebedil si. Zmínil také, že Fischer studoval Karlovu univerzitu a také École nationale d'administration ve Francii.

A stýskal si: „Pro někoho může být záporem fakt, že Pavel Fischer nebyl nikdy, na rozdíl od většiny našich prezidentů, členem KSČ, agentem KGB nebo StB, nestudoval v Moskvě a dokonce své vzdělání neopírá ani o žádnou plagiátorskou aféru či skandál se získáním akademického titulu na kdysi proslulé Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni. Nepůsobil dokonce nikdy ani v Prognostickém ústavu. Bohužel dnes je českou realitou, že záporem může být pro mnoho našich spoluobčanů skutečné vzdělání nebo prozápadní demokratická orientace.“

„Skutečnost, že Fischer byl oceněn monackým Řádem svatého Karla  a francouzským Řádem rytíře čestné legie, může být u nás pro miliony lidí spíše přitěžující okolností. Nevíte někdo proč?“ ptal se ještě.

Hrušínský se vymezil, že by nikdy nechtěl prezidenta, který kdy byl členem KSČ. „Ani si nezadal s žádnou jinou stranou grázlů a prospěchářů, kteří pro peníze a chorobnou touhu po moci zrazují svou vlast a obelhávají i svoje vlastní voliče,“ doplnil.

A na konci zmínil konflikt na Ukrajině. „V jaké šílenství se nenasytná touha po moci může proměnit, sledujeme nyní v Rusku. Agresivní psychopat vyhrožující celému světu jadernými bombami, vražděním a znásilňováním žen i dětí na Ukrajině, kterou se bůhví proč rozhodl srovnat se zemí, vyvraždit Ukrajince a zbořit domovy milionům nevinných civilistů. Lidi, nevíte někdo proč? Proč vlastně?“ tázal se Hrušínský a vyslovil ještě jedno přání, tedy aby po volbě prezidenta patřila Česká republika mezi civilizované země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…