Návrat původního majitele. Zdeněk Rinth získal většinu módní značky Kara, míří na 400 milionů v tržbách

Někdejší vlastník značky Kara a později její zachránce získal 80procentní podíl. Zastavil propad a stanovuje si ambiciózní cíle.

Iva BrejlováIva Brejlová

kara-obchod

Foto: Kara

Slavná kožešnická značka Kara míří po problémech za záchranou

0Zobrazit komentáře

Když doteď figuroval v záchranných akcích potápějící se oděvní firmy Kara, bylo to z pozice krizového manažera. Nyní přebírá Zdeněk Rinth podíl ve značce, kterou sám vypiplal a poslední rok to musel činit znovu. Dohodl se na tom se skupinou Natland Group, která ozdravný program společnosti vedla. Přebírá podíl ve výši 80 procent a stává se tak hlavním majitelem tradiční kožešnické a oděvní firmy. Zbylá pětina zůstává Natlandu.

Kara skončila v úpadku v únoru loňského roku, předtím ji vlastnila investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky, jehož módní byznys ale zkrachoval. Mička Karu koupil přímo od Rintha v roce 2018. Řízení Kary původní majitel opět převzal loni v květnu právě kvůli její záchraně. Uvedl, že je ochoten značce pomoci i za vysoké náklady, a začal opět otevírat uzavřené prodejny.

Do Kary tak vložil vlastních téměř 100 milionů korun. „Dál budu pokračovat v obchodní a finanční stabilizaci Kary. Dál budu Kaře poskytovat úvěrový rámec až do výše 50 milionů korun,“ říká teď Rinth. S Natlandem byl domluvený na modelu, ve kterém bude mít v Kaře majoritu a skupina si nechá menšinový podíl.

Naplno připravujeme kolekci

Kromě toho ovšem mluví o tržbách, které plánuje ve výši 380 až 400 milionů korun. Tím by se firma dostala na hodnoty předcovidového roku 2019. „Chystáme rekonstrukci některých prodejen a nyní naplno připravujeme kolekci pro podzim a zimu,“ zmiňuje Zdeněk Rinth s tím, že záměr se zatím naplňuje. „Jarní kolekce byla úspěšná, pozici na trhu se nám daří upevňovat,“ říká.

Reorganizační plán pro Karu připravila investiční skupina Natland. Loni v listopadu jej schválil soud, a tak se jediným vlastníkem Kary stala společnost Natland Pohledávková V., která spadá právě pod Natland Group. Svůj 80procentní podíl získal Rinth v dubnu. „V současné době připravujeme fúzi Natland Pohledávkové V. a Kary, aby se vlastnická struktura zjednodušila,“ uvádí.

Kara měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun. Téměř všechny nároky už uhradila. Což ale znamená, že se dohodla s nezajištěnými věřiteli na tom, že jim uhradí část jejich pohledávek – alespoň 9,59 procenta. Kdyby nicméně došlo ke konkurzu, nedostali by ani sedm procent.

V rámci insolvence uplatnila nejvyšší pohledávku 170 milionů korun skupina Natland, aby ji při reorganizaci přeměnila ve vlastnictví firmy. Původně šlo o pohledávku České spořitelny, od níž ji krátce po zahájení insolvenčního řízení získal Zdeněk Rinth, aby ji pak postoupil na Natland Pohledávkovou V.

Při podání insolvenčního návrhu v únoru 2021 Kara uvedla, že ji negativně zasáhla omezení spojená s pandemií. Podle Natlandu za problémy ale stála i neúspěšná obchodní strategie bývalého managementu a poskytování půjček ostatním společnostem ze skupiny C2H. Skupina by tak další peníze na pohledávky chtěla získat ze soudních sporů vedených proti „některým ovládajícím osobám a osobám s vlivem z managementu skupiny C2H, které jsou zodpovědné za situaci úpadku,“ jak už dřív uvedla.

V insolvenci skončily i další Mičkovy firmy, například Pietro Filipi. Podle informací z loňského září přihlásili věřitelé vůči Mičkovým firmám C2H Retail Holding, C2H Financial a C2H Equity pohledávky za 1,7 miliardy korun.

Historie značky Kara sahá do roku 1948. V obchodních centrech má 25 prodejen v Česku a sedm na Slovensku. Dále provozuje sklady a dílny a zaměstnává kolem 160 lidí.

S přispěním ČTK.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym