Sněmovna se bude znovu zabývat návrhem na manželství pro všechny

foto Ilustrační foto - Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, 3. května 2022.

Praha - V nejbližších dnech se do legislativního procesu dostane návrh Pirátů umožňující manželství stejnopohlavních párů. Postaven bude podle poslankyně Pirátů Olgy Richterové \"na širší koaliční platformě\". Předlohu podepíše za každou koaliční stranu jeden zákonodárce, řekla novinářům. Hlavním předkladatelem bude Josef Bernard (za STAN). Postoj koalice Spolu tvořené ODS, TOP 09 a lidovci není jednotný. Předseda sněmovní frakce ODS Marek Benda nemá postup za šťastný, před novináři varoval před kulturními válkami v době, kdy Česko tíží jiné problémy. Stejně jako šéf sněmovního klubu KDU-ČSL Marek Výborný zmínil možnost podání návrhu na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Výborný současně uvedl, že lidovci jsou připraveni jednat o řešení nerovnoprávného postavení registrovaných partnerů.

Poslankyně STAN Barbora Urbanová novinářům řekla, že návrh má podporu všech poslanců hnutí STAN. Opoziční SPD návrh nepodpoří, řekl novinářům šéf klubu Radim Fiala. Jednotný postoj nemá opoziční hnutí ANO.

Richterová uvedla, že dosavadní instrument - registrované partnerství - nepřináší občanům stejná práva a povinnosti. Velkou nejistotou zůstává podle ní pro registrované páry stejného pohlaví péče a vztah k dětem i různé aspekty nároků na volno z práce. Vnímání těchto praktických dopadů na život stejnopohlavních párů podle Richterové u politiků stoupá. Za každou stranu bude pod návrhem podle ní podepsán jeden představitel, chápe nicméně, že jde o etickou otázku, kde každý si zachovává svůj postoj. Podle dohody bude pod návrhem podpis jednoho zákonodárce za každý koaliční klub.

"Jsme konzervativní strana, podle nás je nejdůležitějším právem rodina, a to je muž, žena a děti," odmítl za opoziční SPD návrh Fiala.

Téma manželství pro všechny řešila vládní koalice už před volbami, které loni dovedly koalice Spolu, Pirátů a STAN do Strakovy akademie. Předseda lidovců Marian Jurečka před volbami ustoupil od původního požadavku, aby koaliční partneři z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 - nedovolili v případné budoucí vládě schválení manželství pro stejnopohlavní páry. Minulý týden uvedl, že lidovci nebudou považovat za porušení koaliční smlouvy, když někteří poslanci vládních stran předloží takový návrh.

Předseda ODS a nynější premiér Petr Fiala loni uvedl, že v etických záležitostech vždy respektoval volné hlasování každého ze zákonodárců. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová minulý týden oznámila, že návrh manželství pro všechny podepíše a podpoří. "Ve 21. století bychom měli mít všichni stejná práva, nikoli je rozdělovat podle sexuální orientace. Návrh k uzákonění manželství pro osoby stejného pohlaví podepíšu a podpořím," uvedla na twitteru.

Uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry prošlo loni v dubnu ve Sněmovně prvním čtením. Dolní komora zároveň podpořila zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Poslanci už ale o předlohách před volbami nestihli rozhodnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď